Afera Ibica – istraga protiv pet osumnjičenih

Izvor: RTS, 01.Jun.2019, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "Ibica" – istraga protiv pet osumnjičenih

Austrijsko pravosuđe pokrenulo je istragu protiv pet lica u vezi sa aferom "Ibica" koja je dovela do rušenja vlade kancelara Sebastijana Kurca.
Reč je o video-snimcima od pre dve godine na kojima se vidi kako na španskom ostrvu Ibica tadašnji vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe jednoj navodnoj rođaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podršku njegovoj stranci i daje savete kako da zaobiđe finansijsku kontrolu.

Štrahe je zbog izbijanja te afere morao da podnese ostavku na mesto vicekancelara i sa svih političkih funkcija.
Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju sada je pokrenulo istragu protiv tadašnjeg šefa poslaničkog kluba slobodaraca Johana Gudenusa, koji je prisustvovao toj večeri, ali i poslanika FPO Markusa Čanka.
Pošto je na snimku Štrahe imenovao više bogataša koji su navodno finansirali stranku preko nekih udruženja bliskih FPO, a zaobilazeći na taj način revizorske vlasti, protiv Gudenusa i Čanka se vodi istraga zbog pronevere, navođenja na proneveru, kao i plaćanje političara sa ciljem lobiranja u njihovu korist.
Čanak, koji je bio aktivan u više udruženja bliskih FPO, osumnjičen je da je doprineo proneveri.
Što se tiče osoba koje stoje iza neovlašćenog snimanja razgovora, tužilaštvo vodi istragu protiv tri lica, među kojima su austrijski detektiv Julijan H., koji je osumnjičen za planiranje i realizaciju, kao i jedan državljanin Austrije bosanskog porekla, koji živi u Salcburgu, kao i jednog državljanina BiH.
Oni su, kako tvrdi bečki nedeljnik Profil, osumnjičeni za zloupotrebu neovlašćenog snimanog materijala i falsifikovanje dokumenata.
Bečki advokat Ramin M., koji je navodno dao nalog za akciju "Ibica", ne pominje se kao osumnjičeni, ali je i njegova uloga predmet istrage.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

POČEO RASPLET AFERE IBICA: Zbog snimka koji je srušio austrijsku vladu, otvorena istraga protiv 5 osumnjičenih

Izvor: Kurir, 01.Jun.2019

Austrijsko pravosuđe pokrenulo je istragu protiv pet ljudi u vezi sa "aferom Ibica", koja je dovela do rušenja vlade kancelara Sebastijana Kurca.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.