Advokati: Afera državni udar - montirani politički proces

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2019, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati: Afera "državni udar" - montirani politički proces

Pravni zastupnici Milana Kneževića i Andrije Mandića dostavili su sudu žalbu na prvostepenu presudu u slučaju "državni udar" u kojoj navode da je to montiran politički proces i da je jedini motiv za njegovo pokretanje imala vladajuća Demokratska partija socijalista.

To je u žalbi na prvostepenu presudu napisao Kneževićev pravni zastupnik, advokat Dušan Radosavljević.

Lideri Demokratskog fronta, između ostalih, nepravosnažno su osuđeni na po pet godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zatvora u tom slučaju.

"Nažalost, uticaj izvršene vlasti je ovde evidentan i ne može se govoriti o nezavisnosti institucija, a samim tim i pravosuđa. U takvom ambijentu, došlo je do pokretanja jednog postupka koji je najavljen kao grandiozan i značajan za sudbinu Crne Gore kao države", piše u žalbi dostavljenoj Apelacionom sudu.

Radosavljević tvrdi da je prvostepena presuda doneta uz ogroman broj bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

"Ovaj postupak se završio i pre nego što je počeo. Iako smo imali ogroman broj suđenja, kojima smo verovatno oborili neke regionalne rekorde, nažalost nije se uradilo mnogo. Dokazi koji su izvedeni, oduzeli su nam previše vremena, a nisu takvog kvaliteta da bi se na njima mogla zasnivati zakonita sudska odluka", napisao je on.

Radosavljević konstatuje da je jedan od osnovnih problema to što je odluka zasnovana na logičkoj grešci.

Advokat ističe da je osnovni stub čitave presude svedok saradnik i da je neverovatna smelost Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da na iskazu ovog čoveka gradi kompletan krivično pravni predmet.

Ono što će sigurno ući u anale, je to da je za svedoka saradnika odabran čovek sa istorijom psihičkih poremećaja i sa očiglednim motivom da kaže šta treba - jer je pravnosnažno osuđen na 21 godinu zatvora u Hrvatskoj i zatražio azil u Crnoj Gori, a nedavno izručen Hrvatskoj, napisao je Kneževićev branilac.

Branilac Kneževića naveo je da se on tokom suđenja trudio da ukaže na brojna kršenja zakona i da nikada u karijeri nije napisao dužu žalbu. Žalba je napisana na 308 strana, prenose Vijesti.

"Postavljam pitanje da li smo dve godine bili u istoj sudnici, jer kada se pročita ova presuda, ona ne odražava pravu sliku onoga što smo čuli i videli na 170 glavnih pretresa", kaže branilac Kneževića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.