100 hiljada Čeha otkazuje letovanje u Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

100 hiljada Čeha otkazuje letovanje u Hrvatskoj

PRAG - U Češkoj ne jenjava lavina otkazivanja aranžmana za letovanje u Hrvatskoj zbog odluke Zagreba da turistima onemogući unošenje mesa, mleka i mesnih i mlečnih prerađevina.

Ne samo hrvatski hotelijeri već i manje češke turističke agencije plaše se kraha jer se procenjuje da će najmanje 100.000 Čeha radije odabrati ove sezone neko drugo mesto za letovanje.

"Samo za jedan dan u ponedeljak čitavih 10 odsto klijenata otkazalo nam je aranžmane u Hrvatskoj", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << požalila se dnevniku "Lidove novini" vlasnica češke agencije AGMA tur Vjera Pavelkova.

Prema procenama Asocijacije čeških turističkih agencija, nova zabrana pogodiće oko dve trećine od oko 800.000 čeških turista koji svake godine posete Jadran, jer oni letuju u apartmanima u kojima kuvaju sami, a deo namirnica posebno sireve i suhomesnate proizvode koji su u Hrvatskoj osetno skuplji voze od kuće.

Krah češkog turizma u Hrvatskoj?

One manje češke turističke agencije koje su do sada bile orijentisano "na sigurno", na hrvatsko primorje, sada se boje da li će opstati.

Hrvatska je od 1. juna u svoje zakone samo primenila meru koja važi u Evropskoj uniji pa i u Češkoj, ali u EU se odnosi samo na treće zemlje.

Nijedna sadašnja zemlja EU tu zabranu nije počela da primenjuje pre nego što je postala punopravna članica kako ne bi nepotrebno zagorčala život turistima iz zemalja članica evropskog prostora u koji želi da se integriše.

"Primenom te mere Hrvati su bez potrebe samo iskomplikovali stvari ne samo članicama EU, već pre svega svom turizmu", kazala je u intervjuu "Lidovim novinama" češka konzulka u Splitu Veronika Honcova.

Masovni otkazi aranžmana

Pored stotina i-mejl poruka i telefonskih poziva ogorčenih Čeha Honcova je potvrdila da konzulat zovu i hrvatski ugostitelji, jer im Česi masovno otkazuju već rezervisano letovanje.

"I ostale ambasade su bile užasnute. Niko od nas nije bio o toj meri obavešten. Mi lično smo informisali ambasadora Slovenije kao predsedavajuće zemlje EU", upozorila je Honcova.

Češka ministarstva poljoprivrede i spoljnih poslova potvrdila su danas da nastoje da ubede hrvatske vlasti da tu zabranu bar odlože kako ne bi propala ova turistička sezona a za to podršku imaju i kod hrvatskog Ministarstva turizma.

Češke turiste koji sa porastom životnog standarda sve manje vuku rezerve namirnica od kuća ne pogađa toliko sama zabrana koliko su ogorčeni jer je tumače kao pokušaj Hrvatske da proseje žito od kukolja - bogate zapadne turiste od "paštetara" kako u Hrvatskoj pogrdno zovu turiste iz nekadašnjih satelita Sovjetskog Saveza.

Mediji su zabranu unošenja namirnica za turiste označili za skandaloznu a današnje "Pravo" piše o njoj kao o šikaniranju. Mediji takdoje listom podsećaju Hrvate na to da su im upravo Česi u vreme rata u bivšoj Jugoslaviji spasavali turizam na izdisaju a da od Nemaca ili Austrijanaca tada nije bilo ni traga ni glasa.

"Zabrana je uperena isključivo protiv "nekvalitetnih" turista kako o nama, Slovacima, ali i o Mađarima svake godine izveštavaju hrvatski mediji", zaključuje "Pravo".

Česi koji otkazuju ovih dana letovanje u Hrvatskoj ostaju kod istih turističkih agencija ali menjaju aranžmane za Italiju, Tursku ili Egipat gde se osećaju kao dobrodošli gosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Česi masovno otkazuju ljetovanja u Hrvatskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jun.2008

U Češkoj ne jenjava lavina otkazivanja aranžmana za ljetovanje u Hrvatskoj zbog odluke Zagreba da turistima onemogući uvoz mesa, mlijeka i mesnih i mliječnih preradjevina. Ne samo hrvatski hotelijeri već i manje češke turističke agencije plaše se kraha jer se procjenjuje da će najmanje 100.000...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.