Zubari žele da svi ovo znamo

Izvor: Mondo, 09.Avg.2016, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zubari žele da svi ovo znamo

Da li bi zube trebalo prati tri puta dnevno? Koristiti konac ili ne? Evo šta kažu zubari.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Tokom decenija, naši zubi se suočavaju sa raznim iskušenjima, od dnevne doze kiseline, preko škrgutanja tokom noći, do hrane koja i bukvalno "lomi zube". Skrivenih koštica u kolaču s višnjama, recimo.

A tu su i drugi rizici, plak sačinjen od bakterija, sluzi i čestica hrane koji se nakuplja između desni i zuba može dovesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << do infekcija, upala i oštećenja desni, a nova istraživanja bolesti desni povezuju i sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, srčanih oboljenja, pa i moždanog udara.

Ipak, preporuke o dentalnoj higijeni ponekad mogu biti zbunjujuće. Nedavno je objavljeno da je korišćenje zubnog konca izgleda gubljenje vremena.

Evo šta kažu stomatolozi:

Konac za zube

Korišćenjem konca za zube uklanjate plak, ali manje od jedne četvrtine odraslih to redovno čini. Da li pomaže? Nedavno je saopšteno da nema dokaza da korišćenje konca za zube pravi neku naročitu razliku u oralnoj higijeni, uz pretpostavku da osoba temeljno i redovno pere zube pastom i četkicom. Ali, stomatolozi kažu da to što nema naučnog dokaza za nešto ne znači nužno da je to nešto beskorisno.

Stvar je u tome što četkicom zahvatamo samo tri strane zuba, tako da je potrebno nešto i za preostale dve. Da li će to biti konac ili interdentalne četkice, ili oba - izbor je na vama.

Pranje zuba posle obroka

Stomatolozi se slažu da je pranje zuba odmah posle obroka najgora stvar koju možete da uradite. Kad jedemo, raste kiselost usne duplje, što privremeno slabi gleđ. Ako odmah posle jela operete zube, napravili ste više štete nego koristi.

Dakle, zube operite čim ustanete, a zatim doručkujte.

I još nešto: ako pijete ujutru vodu sa limunom (a izgleda da danas to rade svi živi) ni slučajno nemojte zube da perete odmah posle toga.

Ako perete zube posle svakog obroka, sačekajte da prođe sat vremena pre nego što se dohvatite četkice.

Koliko često treba da peremo zube

Stari savet bio je onoliko puta koliko jedete (uz pomenutu pauzu, naravno). Ali, nove preporuke su da se zubi peru dva puta dnevno - ujutru čim ustanete i uveče, pre nego što pođete na spavanje i to dva minuta.

Ono što je važno je da tokom pranja četkicu držite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na vertikalnu površinu zuba, i da pravite nale kružne pokrete. Podelite vilicu u četiri zone, posvetite svakoj 30 sekundi dva puta dnevno i mirni ste.

Električna ili "obična" četkica

Izbor je samo vaš. Kako god okrenete, važno je da zube perete prema uputstvu odozgo.

Kada je vreme da promenite četkicu

Svaka tri meseca (ovo važi i za obične i za "glave" električnih). Ili, čim primetite da se "raskupusala", šta god da se desi pre.

Šta je "gore", čaj ili kafa

Čaj ostavlja gore mrlje na zubima nego kafa.

Da li su vodice za ispiranje usta korisne

Nisu neophodne. Ali, ako ste skloni problemima sa desnima mogu da pomognu. Ipak, vodite računa i uvek birajte one koje ne sadrže alkohol, jer alkohol isušuje desni i čini ih podložnijim upalama.

Evo kojih se još pravila pridržavaju zubari:

"Nikad ne koristim paste za izbeljivanje zuba. Jednom dnevno koristim dentalni konac, a zube perem tri puta dnevno, ali pre obroka. Osim toga, preporučujem korišćenje ekeltričnih četkica, naročito kad je reč o deci", kaže za "Dejli mejl" dr Džastin Tol.

"Moj izbor je dentalna traka, a ne konac, jer je šira i bolje prianja na površinu zuba. Preporučujem električne četkice, a i sam ih koristim jer smatram da su efikasnije od običnih. Pošto se bavim i estetskom stomatologijom, pacijentima uvek kažem da izbegavaju glupiranje poput krckanja leda i tvrdih bombona", kaže dr Mervin Druan.

"Kafu i sokove uglavnom pijem na slamčicu, a umesto dentalnog konca svojim pacijentima preporučujem interdentalne četkice jer smatram da su efikasnije", kaže Džejn Hogben, stomatološka sestra iz Londona.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Zubari žele da svi ovo znamo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2016, 09:32

Da li bi zube trebalo prati tri puta dnevno? Koristiti konac ili ne? Evo šta kažu zubari...Tokom decenija, naši zubi se suočavaju sa raznim iskušenjima, od dnevne doze kiseline, preko škrgutanja tokom noći, do hrane koja i bukvalno "lomi zube". Skrivenih koštica u kolaču s višnjama, recimo...A...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.