Zdrave namirnice s kojima treba da budete oprezni

Izvor: Mondo, 03.Jun.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdrave namirnice s kojima treba da budete oprezni

Neke namirnice koje važe za zdrave zapravo imaju u sebi skrivene šećere i aditive.

Sve radite kako treba - vežbate, pijete dosta vode, zdravo se hranite, a ipak nikako da smršate. Ili, još gore, dobijate kilograme.

Možda mislite da je krivac za to jedan kolačić ili kockica čokolade koju ste pojeli, ali istina je da u tome ulogu imaju i "zdrave grickalice" koje jedete svakog dana.

Neke zdrave namirnice možda sadrže skrivene šećera i aditive, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ako to nije slučaj, onda možda jedete velike količine hrane za koju mislite da je "bezazlena" po vašu liniju.

Evo na koje namirnice treba da pripazite.

1. Kolačići od riže

"Često se misli da ova namirnica sadrži malo masti i da je bez glutena, te da je zbog toga i zdrava", kaže nutricionistkinja Kasandra Barns. Ona dodaje da je većina ovih kolačića napravljena od belog rafinisanog pirinča, čiji je glikemijski indeks skoro 91, dok čista glukoza ima indeks oko 100.

Drugim rečima, kolačići od riže se u telu često pretvaraju u šećer, dovodeći do disbalansa nivoa šećera u krvi i do gojenja.

2. Voćni jogurt

Bez obzira na to što možda piše da je nizak sadržaj masti i da je zbog toga dijetalno, ali nutricionistkinja dr Merilin Glenvil tvrdi da neki od njih sadrže i do osam kašičica dodatog rafinisanog šećera.

"Često je šećer sledeći sastojak nakon mleka koji se nalazi u najvećim količinama u jogurtu. Ova vrsta jogurta ima visok glikemijski indeks, zbog čega telo oslobađava više insulina kako bi izašlo na kraj sa naglim porastom šećera u krvi, zbog čega se u telu taloži i više masti", objašnjava ona.

3. Namirnice bez glutena

Osim ako imate intoleranciju na gluten ili Celijakiju, ne bi trebalo da izbacujete gluten iz ishrane.

"Ako planirate da izbacite gluten iz ishrane, ne nasedajte na hleb i peciva bez glutena jer obično sadrže više šećera i aditiva, i imaju viši glikemijski indeks nego iste namirnice koje sadrže gluten", kaže Kasandra.

Bolji pristup zdravim namirnicama, bez obzira na to da li konzumirate gluten ili ne, podrazumeva da sami spremate hranu sa minimalnom količinom šećera.

4. Bademi

Ovo je veoma zdrava namirnica, ali ne bi trebalo da je konzumirate u velikim količinama. Bademi su "zarazni" i ponekad ni ne shvatite da ste grickajući ih pojeli kesicu od 100 grama, a to znači i da ste uneli oko 600 kalorija za tih nekoliko minuta.

"Kontrola porcija je veoma važna i ni u kom slučaju ne bi trebalo da pojedete više od šačice badema", kaže nutricionistkinja Kasandra.

5. Kokice

Veoma su ukusne i zaista su jedna od zdravijih grickalica, ali ćete posle njih biti gladni.

"Kokice su zdravija alternativa grickalicama, ali one i dalje spadaju u ugljene hidrate koji se brzo apsorbuju i naglo podižu nivo šećera u krvi. A pošto šećer oštećuje proteine, visok šećer u krvi je najgori neprijatelj vaše kože. To je verovatno bolja opcija od drugih grickalica, ali ne bi trebalo da ih jedete baš svakog dana", kaže nutricionistkinja.

8. Obrano mleko

"Mleko koje sadrži manje masti i manje kalorija se čini kao bolja opcija. Ali, konzumiranjem obranog mleka, ne unosimo važne nutrijente poput vitamina D, A i E. Masti zaista nisu tako loše kao što su nas učili da verujemo. Već je i dokazano da punomasno mleko ne doprinosi gojenju i srčanim bolestima".

Nutricionistkinja dodaje da punomasno mleko zapravo obezbeđuje važne masne kiseline, poput omega 3 masnih kiselina, konjugovane linolne kiseline, a koje imaju moćna anti-zapaljenska svojstva i dobre su za mozak.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.