Zašto se nova zelena kafa najbolje ispija u Turskoj

Izvor: Politika, 30.Jul.2010, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se nova zelena kafa najbolje ispija u Turskoj

Da bi dobili „pravu” informaciju o zelenoj kafi, novinari beogradskih medija putovali su početkom juna u Tursku o trošku i u organizaciji Alfa medija pula. Tamo su im tokom sedam dana predočene razmere epidemije gojaznosti i blagotvorno dejstvo zelene kafe na smanjene telesne težine, uz izlaganje devojke sa farmaceutskog fakulteta u Beogradu. „Radni boravak”, uz obilje zelenog napitka i predavanjima o delotvornosti produkta, usledio je samo nekoliko meseci pošto je preparat kao opasan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zbog prisustva sibutramina izbačen i u Srbiji i u okolnim zemljama. Ispostavilo se da ova supstanca može da izazove srčani i moždani udar.

 Javnost je potom zbunjivana TV spotovima i bilbordima o „novoj zdravoj kafi“, a naizgled ista takva je pre samo nekoliko meseci proterana iz apoteka. Žene i muškarci pohrlili su u apoteke da pred letnju sezonu omršave zdravo...

Promoter „nove Leontine bez sibutramina“, Alfa medija pul, preuzeo je od Beotona (inače ćerke-kompanije) pravo korišćenja brenda čije je zaštitno lice ova pevačica. Njena figura štitila je i kafu sa nedozvoljenim i opasnim sibutraminom.

Politika pokušava da istraži šta se zapravo događa sa ovim napitkom, i zašto je za opis njegove delotvornosti potrebno putovanje u Tursku, kad je mnogo jeftinije i praktičnije, pa i merodavnije da se o svemu ovom raspravlja na mestu gde se zelena kafa prodaje, kupuje i ispija – ovde u Srbiji.

Početkom marta, posle afere u Crnoj Gori kada je u zelenoj kafi pronađen sastojak prethodno zabranjen u EU i drugim zemljama zbog rizika od infarkta i moždanog udara, Ministarstvo zdravlja Srbije je zatražilo dodatne analize koje su otkrile prisustvo istog sastojka kod tri od četiri zelene kafe koje su se prodavale na našem tržištu.

„Nova Leontina“ ima jasno istaknutu poruku da je „sto posto zdrava bez sibutramina“. Novinarima je u Turskoj data na uvid potvrda Gradskog zavoda za javno zdravlje da je proizvod prošao sve analize, pa i onu na sibutramin, koji se ranije nije ni tražio u zelenoj kafi jer se po propisima kontrolišu samo deklarisani sastojci. To praktično može da znači da i nova kafa, može, umesto sibutramina u sebi da sadrži neki drugi sastojak opasan po zdravlje, a da to standardne kontrole nisu dužne da utvrđuju. Tako je po zakonu , a nove regulative su tek u pripremi.

U međuvremenu „nova Leontina” i još najmanje pet vrsta zelenih kafa prodaju se u svim apotekama.

 „Ljudi nam traže i onu staru zelenu kafu sa sibutraminom. Kad im kažemo da je zabranjena i da se to više ne prodaje, pokažemo im jednu od ovih koje imamo, a najmanje ih je pet, pa izaberu koju hoće,“ rekla nam je farmaceutkinja u jednoj od beogradskih apoteka. Cena pakovanja je od 1.800 do 2.600 dinara.

Proizvođač „nove Leontine“ je kompanija Dži-Es-En grupa iz Beograda, koja se u Agenciji za privredne registre vodi na Nenada Vidojevića (35), a Alfa medija pul na Danijelu Vidosavljević (28) i Sašu Mirkovića (38), koji je i vlasnik ćerke-firme Beoton.

Beoton je uveren da će uspeti da povrati renome zelene kafe koji je, kako piše na sajtu, „nažalost samo na kratko srušila farmaceutska kuća ’Elefant’“.

Međutim, i u ovoj kompaniji, koja je prodavala „staru Leontinu“, očigledno veruju da ovakav proizvod i posle skandala može da ima prođu, pa su nedavno izbacili svoja dva nova preparata zelena kafa „Elefanta“.

„Mi smo izbacili novi proizvod od renomiranih proizvođača iz EU, koji iza sebe imaju rezultate kliničkih studija i oni na sajtovima navedenim na kutijama, mogu lako da se provere. Radili smo ispitivanja i kod naših institucija,“ uverava Vladimir Mirović, direktor izvoza u „Elefantu“.

Pevačica je, kaže, bila na njihovim proizvodima na osnovu ugovora sa tadašnjim partnerom koji je raskinut i nije mogao da kaže da li ih je Beoton tužio kako je najavljivao u medijima.

„Koliko god to neverovatno zvučalo, mi smo jedna od oštećenih strana. Tri-četiri firme u Srbiji i preko 30 u Evropi je imalo isti problem kao i mi. Uvozili smo sirovine sa sastojkom koji nije bio naveden,“ ističe naš sagovornik.

Može li se verovati reklamama da je ova nova kafa ona prava koja ne samo da je bezbedna nego i efikasna.

Dragana Miščević, knjigovođa iz Beograda, kaže da je pila jednu od zelenih kafa koje su neslavno prošle:

„Pila sam je dve nedelje dok se nije desila cela ta frka. Strašno ubija apetit i pošto sam za to vreme izgubila tri kilograma, a nije bilo neželjenih efekata, osim nekakvih leptirića u stomaku i osećaja da mi celo telo radi ubrzano, tvrdoglavo sam nastavila da je pijem i pošto sam čula da je zabranjena. Međutim, posle dva dana sam dobila strašnu mučninu, i prestala sam da je uzimam,“ kaže Dragana.

A da li je pomislila da ponovo kupi ovaj dijetetski napitak kada se ponovo pojavio na tržištu? „Ni u ludilu. Na svom telu sam to iskusila i nije bilo baš prijatno. Mislim da je to samo dobar marketing i ovo sad i ono pre,“ kaže Dragana.

Uprkos tome promoter „nove Leontine” govori samo u superlativima: „... Mi stvaramo prave a ne lažne brendove... sa ponosom i ogromnom snagom naših stručnih resursa ćemo braniti i unapređivati brend Zelena kafa koji će, verujemo, usrećiti još više novih konzumenata...” Stručnog odgovora na ove reklamne udare, nema. Od ponedeljka, „Politika” će pokušati da razgovorima sa neutralnim stručnjacima utvrdi da li je dejstvo nove zelene kafe zaista toliko efikasno i bezbedno, koliko to tvrde promoteri.

Redakcija Spektra

objavljeno: 31/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.