Zašto nam je neprijatno kad dobijemo kompliment

Izvor: Mondo, 09.Apr.2017, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nam je neprijatno kad dobijemo kompliment

Da li i vi pocrvenite kad vam neko "udeli" kompliment? Evo zašto je to tako i kako da odreagujete.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Iako svi želimo da čujemo poneku lepu reč o sebi, mnogima je jednostavno neprijatno kada čuju kompliment na svoj račun.

Džudi Džejms, "lajf kouč" poznatih ličnosti objasnio je zašto je to tako i kako najbolje da reagujete na kompliment.

Prevara

Kada dobijemo kompliment, naš mozak te reči >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << povezuje sa slikom onoga ko nam je kompliment uputio. Ako je to neko koga ne poznajemo dobro, vrlo verovatno će nam biti malo "sumnjiv", objašnjava Džejms.

On dodaje da nam je instinktivno neprijatno kada nam osoba koju malo poznajemo kaže nešto lepo jer ne znamo kakve su njene namere i da li je taj kompliment iskren.

"Odmah pomislimo da joj se možda ne sviđamo, ali to pokušava da sakrije na ovaj način", kaže Džejms.

Iskorišćavanje

"Znamo da se laskanje koristi kao način za manipulaciju drugima", kaže Džudi. "Zato kada nam neko kaže nešto lepo, odmah pomislimo: ‘Šta li mu treba?’. Često se dešava da vam neko da kompliment, a odmah posle toga vas pita da mu učinite uslugu. Tada shvatite da kompliment nije bio iskren, pa ste sledeći put oprezni", priča on.

Misle suprotno

Kada primetimo da neku nosi, na primer, groznu haljinu ili ima ružnu frizuru, a ne želimo to da kažemo, često ćemo udeliti kompliment baš na račun toga što nam se ne sviđa, da nas ta osoba ne bi "provalila".

"Zato što mi to radimo, brinemo da i drugi nama udeljuju takve komplimente".

Ne želimo da budemo uobraženi

Kada neko kaže da mu se dopada vaša majica, vaš odgovor je: "Ova stara? Ma, davno sam je kupila i bila je jeftina…" Ako je tako, na ovaj način odgovarate jer ste skromni i ne želite da ispadnete uobraženi.

Kako najbolje reagovati

Pravilo broj jedan je da se zahvalite na komplimentu i u tome sigurno nikad nećete pogrešiti. Međutim, ponekad je teško reći "hvala", zbog neprijatne pauze koja usledi nakon toga.

Da biste izbegli tu pauzu, uradite ovako. Kada vam neko pohvali frizuru, na primer, zahvalite se i recite da ste već neko vreme razmišljali da je promenite. Time ćete otvoriti priliku za razgovor, nećete ispasti uobraženi niti nepristojni.

Odolite potrebi da istog trenutka uzvratite kompliment jer to deluje veštački.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.