Zašto Korejci plaćaju da idu u zatvor

Izvor: Mondo, 23.Nov.2018, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Korejci plaćaju da idu u "zatvor"

Verovali ili ne, sve je više Korejaca koji plaćaju da noć provedu u odmaralištu koje veoma podseća na zatvor, a evo i zašto.

Suk-von Kang je nedavno čitavu nedelju proveo u sobici od pet kvadratnih metara. Odložio je mobilni telefon, svoju odeću zamenio za uniformu i spavao na podu ćelije broj 207. Izrasla mu je brada, obroke je dobijao kroz otvor na vratima, a koristio je toalet i lavabo u uglu sobe.

Ali, to nije zatvor, već odmaralište, koje je među Korejcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << veoma popularano.

Južnokorejci važe na najvredniju azijsku naciju, pa zbog toga i nije čudno da mnogi odlaze baš u ovaj zatvor, tj. odmaralište.

Ovog meseca, Kang je bio jedan od 14 gostiju koji su platili 390 evra da provedu sedam dana u ovom odmaralištu, nazvanom Prison Inside Me, koji se zapravo vodi kao centar za meditaciju.

"Previše radim. To je glavni razlog zašto sam ovde", kaže Kang. "Danas se osećam mnogo bolje, svežije".

Njemu je ovo inače već treći put da dolazi u ovo odmaralište, otkako je otvoreno pre deset godina. Tokom tog perioda, stotine ljudi su prošle kroz ovo odmaralište, a neki od njih su kancelarijski radnici, domaćice, srednjoškolci, pa čak i jedan trinaestogodišnjak, što dovoljno govori koliko smo danas svi pod stresom.

U ovom odmaralištu nalazi se 28 identičnih ćelija koje imaju prozor, drveni pod sa grejanjem, mali stočić na kojem se nalazi dnevnik, set za pripremu čaja, prostirka za jogu i panik dugme. Vrata su zaključana spolja, a gostima je pokazano kako mogu da otvore vrata iznutra.

Oni koji su više puta bili u ovom odmaralištu kažu da prostor veoma jednostavno uređen, ali da to nikome ne smeta jer je akcenat na psihičkom odmoru.

Uprkos tome što podseća na zatvor, jedna od osnivača odmarališta Dži-hjang No kaže da je to, zapravo, sloboda.

"To što žele da budu zaključani u sobama nije zatvor. Pravi zatvor je u spoljašnjem svetu".

Njen suprug, Jong-Seok Kvon, čija je odmaralište i bila ideja, radio je po 100 sati nedeljno, što je na njega loše uticalo i fizički i psihički.

"Mislio sam da ću se bolje osećati ako se zatvorim negde gde nema ljudi, nema telefona da me zivkaju, nema cigareta, alkohola. Negde gde ću biti sam. Verovatno bih se bolje osećao u zatvoru", kaže Kvon, koji je zatim napravio svoju verziju zatvora.

Pogledajte kako izgleda ovo odmaralište:



Izvor: YouTube/Wall Street Journal

Šta vi mislite o ovakvom odmaralištu, da li je i vama potrebno, odnosno, da li biste platili da odsednete nekoliko dana u "zatvoru"?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.