Vladajući poljski konzervativci uvode kontrolu medija

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 31.Dec.2015, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajući poljski konzervativci uvode kontrolu medija

Poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda, uprkos protestima i apelima međunarodnih novinarskih organizacija, preduzela je u noći između 29. i 30. decembra prvi korak ka preuzimanju nacionalne televizije, radija i novinske agencije PAP

Tokom noći, po hitnoj proceduri, donete su izmene zakona kojima se ukida nezavisan izbor nadzornih organa i direktora medija i poverava se ministru državnog trezora. Nećete se zabavljati kritikujući naše reforme, poručuju poslanici vladajuće stranke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << />
Predsednik Nacionalnog saveta za radio i televiziju Jan Dvorak rekao je za Gazetu viborču 30. decembra da su izmene zakona suprotne duhu preporuka Saveta Evrope koji je upozorio da mediji ne smeju da zavise od vlasti.

To je promena javnih medija u državne. Iz zakona su nestale garancije nezavisnosti medija od vlasti kao što su predlaganje kandidata univerziteta u nadzorne organe, javni konkursi, trajanje mandata i uslovi pod kojim mogu da budu smenjeni„, rekao je Dvorak.

Ministar državnog trezora rekao je da se o medijima kao i reformi Ustavnog suda raspravljalo i glasalo u Sejmu noću, bez prethodne javne rasprave, jer su „potrebne hitne izmene“ i da „Poljaci očekuju brze promene“.

Poverenik vlade premijerke Beate Šidlo za reformu medija Kšištof Čabanjski umesto najavljene velike reforme medija u institucije narodne kulture sa misijom širenja patriotizma i istorijske istine o Poljskoj, poslao je u Sejm manje, ali ključne izmene koje omogućavaju hitno smenjivanje čelnika javnog TV i radio servisa i novinske agencije.

Izmene koje su poslanici poslali nadležnim odborima predviđaju da će Poljski radio, televiziju TVP i agenciju PAP voditi direktori koje će imenovati bez konkursa ministar državnog trezora. Javni konkurs i saglasnost Nacionalnog saveta ukinut je i za tročlane nadzorne organe svakog od tih medija koje će isto tako postavljati direktno ministar na neodredjeno sa pravom da ih smeni bez unapred definisanih uslova.

Ako mediji zamišljaju da će u narednim sedmicama zabavljati Poljake kritikovanjem naših reformi ili naših predloga promena, to treba prekinuti„, kazao je otvoreno zašto nove poljske vlasti žure sa preuzimanjem medija šef poslaničkog kluba Prava i Pravde Rišard Terlecki.

Poslanik Robert Vinicki iz stranke Kukiz 15 rokera Pavela Kukiza bliskog vladajućim konzervativcima, rekao je da je da je projekat Prava i Pravde „brutalno iskren, zato što su javni mediji u Poljskoj uvek bili vladini mediji“.

Ovaj projekt ih pretvara direktno u vladine medije. Gori nego sada ne mogu da budu. Naš klub čeka na izmenu u istinske narodne medije koji će služiti narodu a na jednoj partiji„, kazao je Robert Vinicki.

Poslanica Ivona Šledjinjska Katarašinjska iz opozicione Gradjanske platforme bivše premijerke Eve Kopač upozorila je u noćnoj raspravi u Sejmu da takve izmene nisu u skladu sa legislativom Evropske unije koja insistira na nezavisnosti medija.

Pod okriljem noći likvidirate javne medije i uvodite državne, a istinu govoreći partijske medije„, kazala je Šledjinjska Kataršinjska.

Otvoreno pismo i protest uputila je juče poljskom ministru kulture Pjotru Glinjskom Asocijacija evropskih novinara (AEJ) i zatražila da vlasti odustanu od tako direktnog preuzimanja kontrole nad javnim medijima.

Naše bojazni izazvale su javne izjave ministara da će uprava javnih medija ubuduće biti birana na takav način da će predstavljati isključivo prioritete i želje Prava i Pravde a da će novinari koji kritikuju politiku i korake vlasti biti otpuštani„, stoji u pismu AEJ.

Autor: Daša Pavlović, dopisnica agencije Beta

Izvor: www.euractiv.rs

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.