Više od 80 španskih medija podiglo tužbu protiv Mete

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 04.Dec.2023, 19:35

Više od 80 španskih medija podiglo tužbu protiv Mete

AMI ističe da tuže američkog diva za „nepoštenu konkurentsku prednost na tržištu oglašavanja putem sistematske zloupotrebe ličnih podataka“. Time je Meta, u periodu od 25. maja 2018. i 31. jula 2023., „sistematski i masovno“ kršila „evropsko zakonodavstvo za zaštitu ličnih podataka“ koje traži pristanak korisnika da se njihovi podaci koriste u oglašivačke svrhe, tvrdi AMI.

Koristeći lične podatke s Facebooka, Instagrama i WhatsApp-a, tužioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << tvrde da je to Meti omogućilo kreiranje personalizovanih oglasa, čime su dobili nepoštenu prednost pred svojim konkurentima, „na štetu tradicionalnih medija koji su poštovali evropsku regulativu“.

Među medijskim kućama koje u tužbi zastupa udruženje AMI nalaze se Prisa, vlasnik dnevnog lista El Pais i sportskog žurnala AS, Godo, vlasnik dnevnog lista La Vanguardia i Mundo deportivo, te Vocento koji izdaje konzervativni list ABC.

Meta je za sada odbila bilo šta da komentariše. Ova tužba predstavlja napor tradicionalnih medija da se odupru dominaciji tehnoloških divova na oglašivačkom tržištu. Takođe naglašava sve veće napetosti između ta dva sektora.

Facebook i Instagram imaju 144 i 133 miliona redovnih korisnika u Evropi, ne uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo.

Izvor: Hina

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.