Virus Zapadnog Nila: Da li treba da brinemo?

Izvor: Mondo, 20.Avg.2015, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus Zapadnog Nila: Da li treba da brinemo?

Direktor Kliničkog centra Srbije kaže da je situacija pod kontrolom.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  "Situacija u Srbiji u pogledu virusa Zapadnog Nila, je apsolutno pod kontrolom, a u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije registrovan je samo jedan bolesnik koji ima tu infekciju", rekao je za RTS direktor te klinike dr Miomir Pelemiš.

Pelemiš je objansio da je taj bolesnik preminuo, ali da je imao najteži oblik infekcije. Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << doktor je dodao da nema nikakvog razloga za brigu, ni za uzbunu jer je to "blaga bolest, gde 80 odsto inficiranih osoba nema nikakve simptome".

"Riziku su izloženije osobe koji imaju oslabljen imunitet i koje su u odmakloj životnoj dobi, posebno ljudi koji imaju teške hronične bolesti", objasnio je Pelemiš.

Prema njegovim rečima, za ovaj, kao i za većinu virusa, ne postoji lek.

Govoreći o posebnom telu za virsu Zapadnpg Nila, koje je formiralo ministarstvo zdravlja, Pelemiš je naglasio da je suština u prevenciji i uništavanju glavnih prenosioca ovog virusa - komaraca i da su preduzete mere u toj oblasti već dale rezultate.

"Treba izbegavati stajaće vode i područja gde ima komaraca", savetovao je Pelemiš.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.