Veština slaganja kvadrata po bojama

Izvor: Politika, 22.Mar.2013, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veština slaganja kvadrata po bojama

Drugi turnir u sklapanju Rubikove kocke održaće se sutra i u nedelju u beogradskom „Delta sitiju”, uz prisustvo evropskog rekordera Milana Batića iz Mađarske

Rekorderima je potrebno tek nekoliko sekundi da je sklope, dok amateri sa guštom sklapaju stranice najpoznatije šarene kocke. Njima nije bitno vreme za koje će sklopiti jednu od čak 211 mogućih kombinacija (43.252.003.274.489.856.000) Rubikove kocke, u najviše dvadeset okretanja.

Igračka koju je 1974. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine konstruisao mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik (68), okupiće ovog vikenda zaljubljenike u kombinatoriku boja i stranica u „Delta sitiju” na drugom „ZTE Rubik Srbija open turniru”. Prijavljeno je oko stotinak učesnika među kojima je i najmlađi – sedmogodišnji Mihajlo Kostić.

Na spisku virtuoza biće evropski rekorder Milan Batić iz zemlje tvorca popularne kocke. Njemu je potrebno samo 6,93 sekundi da je sklopi u disciplini „3x3x3”. Ili, da za 24 sata složi 4.786 kocki, odnosno 18 na sat, što ga je uvrstilo u Ginisovu knjigu rekorda.

Kako kaže Dragan Okanović, jedan od organizatora turnira, zaljubljenik u kategoriju sklapanja sa povezom preko očiju i brucoš ETF-a, očekuje se da će šampion Srbije David Buzgo, iz Vršca, kome je najbolje vreme 12,78 sekundi, oboriti državni rekord i da će prvi put neko iz Srbije složiti kocku za manje od 10 sekundi!

U vremenu video-igara, interaktivnih tableta i virtuelne stvarnosti, pitamo Okanovića koliko ova sada već klasična igra ili mozgalica i dalje ima mesto u sferi zabave?

– Ima, i to veliko. Milioni ljudi širom sveta i dalje je sklapaju. Procene su da je to jedna od najprodavanijih igračaka na svetu i da je svaki sedmi čovek na planeti barem jednom probao da je reši.

U svetu su ovakvi turniri vrlo popularni i imaju masovni odziv u okviru Svetskog udruženja Rubikove kocke (VCA). I ovaj beogradski biće po pravilima VCA. U našoj zemlji ne postoji udruženje već se ljubitelji okupljaju privatno, ali u planu je da se formira organizacija. A u svetu je sistematizovano petnaestak disciplina: vremensko slaganje, sklapanje sa povezom preko očiju, sklapanje stopalima, jednom rukom...

U onoj klasičnoj sa obe ruke najbolji je Holanđanin Mats Valk kome je potrebno samo 5,55 sekundi da sklopi Rubikovu kocku.

A veština se lako savlađuje, ističe Okanović:

– Sve je u vežbanju, algoritmima i slaganju, i opet vežbanju.

A. C.

-----------------------------------------------------------

Kocka dogodine slavi 40. rođendan

Rubikova kocka proslaviće naredne godine 40. rođendan. Arhitekta Erne Rubik osmislio je kocku dok je predavao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Budimpešti kako bi svoje studente uputio u 3D prostor. Kocka je ubrzo postala hit jer mnogi studenti i profesori nisu umeli da je slože.

Na Zapad se probila tokom osamdesetih godina 20. veka, postala je velikih hit i prodata je u oko 500 miliona primeraka širom sveta, ne računajući njene imitacije.

Rubik tvrdi da je „otkrio” kocku a ne da ju je izmislio.

„Sa moje tačke gledišta, to je deo prirode, to nije umetnički predmet, već prirodni”, rekao je Rubik.

objavljeno: 23.03.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.