Večeras se otvara Festival frankofonog filma

Izvor: Story, 20.Mar.2015, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras se otvara Festival frankofonog filma

Tradicionalni Festival frankofonog filma otvara se večeras u 20 časova, u organizaciji Doma omladine Beograda, uz saradnju sa Francuskim institutom, TV5Monde, Ambasadama Kanade, Švajcarske, Belgije, Bugarske.

Foto: Promo

Ovaj jedinstveni festival centralni je događaj manifestacije Dani Frankofonije, koja podrazumeva na desetine programa koji se održavaju tokom meseca marta u čitavom svetu. Frankofonija je organizacija koja danas broji 56 zemalja, a 19 zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << imaju status posmatrača (među njima je i Srbija). Pored učvršćivanja kulturnih veza i promocije francuskog jezika, jedan od osnovnih ciljeva Frankofonije jeste promovisanje kulturnih raznolikosti i tolerancije. Ovogodišnji Festival frankofonog filma u fokus svog interesovanja stavlja Afriku, te su čak četiri filma iz ovog izbora sa Afričkog kontinenta.

Festival će biti svečano otvoren večeras u 20 časova, na sam dan Frankofonije 20. marta, u prostoru Jugoslovenske kinoteke, projekcijom filma Atila Marsel, slavnog reditelja Silvena Šomea čiji je Belvil randevu obožavala i domaća publika.

Festivalski program se nastavlja do 24. marta u Bioskopu Doma omladine Beograda i Bioskopu Fontana, a cena ulaznice je 200 dinara po projekciji, dok je na projekciju dokumentarnih filmova ulaz slobodan. 

Među brojnim filmskim naslovima, publika će biti u prilici da pogleda hit ostvarenje Mamica, kandskog vunderkinda Ksavijera Dolana, koji smo imali prilike da vidimo i na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, kao i jedan od najboljih afričkih filmova poslednjih decenija, potresnu političku dramu Lumumba (koprodukcija Francuske i Republike Kongo). Iz Švajcarske nam stiže rafinirana drama Mala soba, u kojoj možemo još jednom videti genijalnog Mišela Bukea, a iz Bugarske neobična ljubavna drama Ostrvo sa prelepom Leticijom Kastom. Srpski predstavnik na ovoj reviji biće uzbudljivi dokumentarac Živan pravi pank festival, a biće prikazan i belgijski dokumentarac Dosta sa smehom, o problemima koje veliki karikaturisti imaju sa slobodom govora. Festival zatvara velika afrička porodična saga iz Malija, Min Je.

Kompletan program Festivala frankofonog filma možete pogledati OVDE.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.