U ovome je velika PREDNOST vežbanja napolju

Izvor: Mondo, 21.Avg.2019, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ovome je velika PREDNOST vežbanja napolju

Vežbanje je dobro kako god i gde god, ali je trening napolju ipak najbolji.

Vežbanje napolju snižava stres više nego vežbanje u teretani, pokazala je nova studija.

Vožnja bicikla ili trčanje napolju, u prirodi, imaju najveći uticaj na mentalno zdravlje.

Psiholozi veruju da je vežbanje napolju tako opuštajuće zbog umirujućeg delovanja prirode.

Ovo istraživanje samo je još jedan u nizu dokaza da boravak u prirodi, među zelenilom, dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << deluje na raspoloženje i mentalno zdravlje.

Za potrebe studije je 140 učesnika pre i nakon vežbanja popunjavalo upitnike o svom raspoloženju, nivou stresa i osećaju anksioznosti. Volonteri su morali redovno da vežbaju, unutra (aerobik, aerobik u vodi, košarka, plivanje, odbojka) ili napolju (trčanje, fudbal, planinarenje).

Fudbaj je igran na terenu oivičenom zgradama s jedne strane, dok su sa druge strane šuma i reka, a trčanje i vožnja bicikla su bili u prirodi, gde nema gotovo nikakvog urbanog okruženja.

Ukupno gledajući, bilo koji trening je poboljšao raspoloženje, snizio stres i anksioznost, što je još jedan dokaz da vežbanje dobro deluje i na mentalno stanje.

Ali, utvrđeno je i da vežbanje u prirodi ima još bolji efekat jer više umiruje vežbače i više snižava stres.

Od treninga koji su rađeni u zatvorenom prostoru, najbolji efekat na raspoloženje i stres je imalo plivanje, koje ih je snizilo za 11 odsto (u odnosu na 13 odsto koliko vežbanje napolju snižava stres).

Aerobne vežbe u zatvoreno snizile su stres za sedam odsto, dok je vožnja bicikla u prirodi snizila stres za čak 18 odsto!

Ipak, ispostavilo se da trčanje u prirodi ima ubedljivo najbolji efekat – poboljšalo je raspoloženja za 27 odsto, snizilo stres za 14 odsto i anksioznost za 16 odsto.

"Ovo nedvosmisleno pokazuje da vežbanje napolju, u prirodi, a posebno trčanje u prirodi, ima jači pozitivan efekat na raspoloženje i sniženje stresa, nego vežbanje u zatvorenom", saopštili su naučnici.

Evo kako vas vežbanje čini srećnijim (VIDEO)Želite da trenirate napolju? Evo koje vežbe da radite!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.