„Tvin Piks” se vraća po proročanstvu iz sna

Izvor: Politika, 07.Okt.2014, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Tvin Piks” se vraća po proročanstvu iz sna

Četvrt veka posle premijere serije, Dejvid Linč i Mark Frost najavljuju za 2016. devet novih epizoda o misterioznom ubistvu u izmišljenom gradiću

Poslednja epizoda serije „Tvin Piks”, emitovana 1991. godine, ostavila je mnogo toga nedorečenog, barem po ukusu gledalaca koji vole da se na kraju sve kockice slože. Četvrt veka kasnije, kao u snu u kom Lora Palmer kaže „videćemo se za 25 godina”, nešto će možda biti jasnije. Američka kablovska mreža „Šoutajm” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << emitovaće 2016. godine devet novih epizoda. Iza nastavka je isti kreativni dvojac koji je osmislio kultnu seriju – Dejvid Linč i Mark Frost.

Slavni reditelj potvrdio je preksinoć na „Tviteru” ono o čemu se šuškalo od početka godine. Snimanje novih epizoda serije koja po ocenama mnogih deli televizijsku istoriju na „pre i posle”, zahvaljujući odličnom scenariju, glumi i produkciji, počinje sledeće godine.

Trideset epizoda iz dve sezone emitovano je 1990. i 1991 na Ej-Bi-Siju. Serija je nominovana za 14 „Emija” i dobila je odlične kritike, ali je otkriće ubice Lore Palmer sredinom druge sezone oteralo deo publike zbog čega je prekinuta. Godinu dana kasnije snimljen je film „Tvin Piks: vatro hodaj sa mnom”, istovremeno i prednastavak i epilog, ali ljubiteljima linčovske misterije to nije bilo dovoljno. Sada sa oduševljenjem na društvenim mrežama komentarišu vest o povratku u izmišljeni gradić u kom je ubijena tinejdžerka Palmer.

Kada je serija počela da se emituje donela je nešto zaista novo na male ekrane i to u udarnom terminu na velikoj mreži. Tukla se za rejting sa sasvim drugačijim naslovima poput „Kafića uzdravlje”. Nove epizode dolaze u sasvim drugačijem trenutku, kada je na televiziji mnogo iščašenih, umetničkih misterija.

Jugoslav Pantelić, dugogodišnji urednik filmskog i serijskog programa TV Studio B i umetnički direktor Festa, kaže da ipak nema toliko dobrih serija koje mogu da se takmiče sa „Tvin Piksom” i željno iščekuje nove epizode, posebno zato što ih radi originalni autorski tandem.

– Sećam se svakog pojedinačnog lika iz serija, tajnog dnevnika Lore Palmer, muzike Anđela Badalementija i sada već legendarne pesme Džuli Kruz. Mislim da je „Tvin Piks” bio preteča onoga što poslednjih godina doživljavamo kao renesansu TV programa određenih produkcija – smatra Pantelić.

Kad je o glumcima reč, poznajući rad Linča, naš sagovornik pretpostavlja da će da angažuje neke glumce iz prvih sezona, ali ga ne bi začudilo ni da im poveri potpuno nove uloge.

Reditelj Dejan Zečević smatra da su glumci najvažniji deo i veruje da će Linč uspeti da ponovo okupi staru ekipu, iz koje niko nije napravio neku veliku karijeru.

Kajl Meklahlan je jedan od onih bez kojih nastavak serije deluje nezamislivo. Veličanstven kao agent Ef-Bi-Aja Dejl Kuper, u međuvremenu je ostvario nekoliko upečatljivih TV epizoda („Seks i grad”, „Očajne domaćice”), ali nikada nije postao veliki filmski glumac. Mnogi bi voleli da vide u čijoj će se još koži pojaviti Šeril Li, koja je igrala Loru Palmer i njenu rođaku Medi. Moguće je da će uloge reprizirati Šerilin Fen i Lara Flin Bojl.

Zečević, koji je posle niza filmova snimio nekoliko gledanih serija („Vojna akademija”, „Sinđelići”, „Urgentni centar”) ne veruje, ipak, da će serija ponoviti stari uspeh.

– Nedokučivost, stvari koje su namerno nejasne, pomereni likovi i opšta pomerenost... To je tada bilo potpuno novo i ostavilo je trag. Dramaturški i glumački elementi su postali deo standarda. Međutim, pitanje je koliko će serija sada da bude sveža. Za reditelja je to velika zamka. Imao sam priliku da radim drugu sezonu „Vojne akademije” i tu smo se suočili sa ozbiljnim razmišljanjima kako da stvari učinimo dovoljno svežim i drugačijim, a da ne izađemo iz okvira koje je publika zavolela. To je ivica po kojoj mora da se ide dramaturški i rediteljski. Mora da se nađe balans u povratku na staru teritoriju – smatra Zečević.

J. J. K.

objavljeno: 08.10.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.