Tuš kabine - praktičan i siguran izbor

Izvor: Mondo, 18.Nov.2018, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuš kabine - praktičan i siguran izbor

Želite da ugradite tuš kabinu u kupatilo, a ne znate koju da odaberete? Možda vam ovaj tekst pomogne.

Foto: Guliver/Getty Images/yogenyogeny ilustracija

Kade ili tuš kabine? Večita dilema prilikom uređivanja stana i kupatila. Kade su udobnije, možete da se opustite u toploj vodi i peni, ali tuš kabine su daleko praktičnije.

Upotreba tuš kabina porasla je u drugoj polovini 20. veka. Ona je jedan od važnih elemenata svakog kupatila, a zbog svojih prednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i funkcionalnosti često predstavlja pravi izbor pogotovo u manjim stanovima.

Na tržištu danas postoji veliki izbor kada i tuš kabina što donošenje odluke za koju se opredeliti ne čini nimalo jednostavnom.

Na šta da obratite pažnju

Veličina prostora diktiktira - kada je kupatilo veće, možete birati između klasične kade ili tuš kabine. Za manja kupatila i nestandardne prostore, tuš kabine su pravi izbor.

Održavanje - važi pravilo da je najisplativije kupovati proizvode koji imaju najbolji odnos cene i kvaliteta. Površine sa „anti plaque“ zaštitnom folijom sprečavaju zadržavanje vode na staklu, održavaju se bez hemijskih sredstava, a dovoljno je staklenu površinu prebrisati mekanom pamučnom krpom posle svake upotrebe.

Zašto tuš kabine?

- Tuširanje je brže nego kupanje, a samim tim troši se manja količina vode

- Primenjuju koncept brzine i efikasnosti

- Preporučuju se starijim osobama, jer smanjuje rizik od povreda u slučaju pada

- Idealne su za manje prostore

- Mogu se kupiti gotove ili napraviti po meri

Oblik

Izbor tuš kabine diktira veličina kupatila. Prema obliku tuš kabine mogu biti polukružne, pravougaone, plitke, poluduboke i duboke. Najčešće standardne dimenzije polukružnih i kvadratnih tuš kabina su 80×80, 90×90, 100×100, 80×120 cm, a one su i najpraktičnije rešenje za manje kupatilo. U poslednjih par godina, postala je veoma popularna varijanta polukružne duboke kade 90x90 santimetara sa delom za sedenje u samom uglu. Ugaone tuš kabine su idealno rešenje kojim se zatvara prostor u uglu, između dva zida. Za srednje velike i velike prostore, preporučuju se tuš kabine sa fiksnim segmentom i bočnim staklom.

Vrste otvaranja

- Fiksno - sa staklenim nepomerivim tuš panelima koji sprečavaju isticanje i prskanje vode na određenom delu kupatila. Najčešće se koristi tamo gde nema prostora ili potrebe za vratima na tuš kabini.

- Klizno (sliding) - otvaranje je u stranu, bez jednog ili više fiksnih delova, dok okovi i šine za klizanje stakla mogu biti kružni ili četvrtasti. Idealno je za manja kupatila u kojima nema prostora za manevrisanje i često su pojava zbog uštede prosotra.

- Otvaranje oko ose (pivoting) - najzastupljeniji model zbog svoje široke primenljivosti za najrazličitije tipove kabina i ispunjavanje najsloženijih zahteva. Ima mogućnost otvaranja spolja i unutra, kao i veliki izbor modela i oblika šarki i rukohvata.

- Harmonika otvaranje (folding) - idealno za ugradnju u uskim kupatilima gde nema mogućnosti da se otvaraju vrata. Sastoje se od jednog ili dva krila.

Izbor stakla

- Providno - na ovoj vrsti stakla najvidljivija je pojava kamenca. Dodatno poliranje stakla smanjiće otpor slivanju vode i umanjiti pojavu belih mrlja.

- Mat - različitih je završnih obrada (činčila, smrznuti led, kaljeno staklo). Kamenac je na njemu manje vidljiv, ali je takođe prisutan. Danas se posebno preporučuje kaljeno staklo koje je zbog specijalne procedure zagrevanja i naglog hlađenja, višestruko otpornije na udarce u odnosu na obično staklo. Lako je za održavanje, javlja se u raznim bojama, može da zameni i pločice u kupatilu jer nema fuge i spojeva, te ga karakteriše bezbednost i dugotrajnost.

Foto: MONDO/Predrag Vujić

Hidromasažne tuš kabine

Zahvaljujući svojim dodacima, one obično tuširanje pretvaraju u lični tretman za relaksaciju i opuštanje. U ponudi su i različiti dodataci koji deluju na sva čula, kao što su osim što su razne vrste osvetljena, radio, masažer za stopala, ili priključci za telefon i MP3 plejer.

Walk in

Novi tip tuš kabina u ravni poda deluje minimalistički, a istovremeno stvara efekat većeg prostora i prilagodljiv je svakom upatilu. Fiksni paneli sprečavaju vodu da izlazi van prostora za tuširanje. Lako se održava jer sadrži manje elemenata u odnosu na klasične tuš kabine. Lakoća ulaska i izlaska, prilagodljiva veličina kabine i odsustvo okvira oko stakla unose dozu elegancije. Najbolje izgledaju u kombinaciji sa staklenom pregradom koja stvara utisak da tuš kabina i ostatak prostora deluju kao jedna celina.

Framelees

Estetski i funkcionalna ukomponovana frameless tuš kabina je savršen izbor. Ona sadrži kombinaciju samo (kaljenog) stakla i hromiranog okova. Predstavlja moderno rešenje u odnosu na konvencionalne tuš kabine sa plastičnim i aluminijumskim ramovima sa običnim staklima.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.