TEST: Utvrdite koji trening je najbolji za vas

Izvor: Mondo, 16.Okt.2018, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEST: Utvrdite koji trening je najbolji za vas

Evo jednostavnog načina da odredite koja vrsta treninga je idealna za vas.

Dok jedni uživaju u trčanju, drugima to nikako ne ide, ali zato, na primer, uživaju da rekreativno igraju tenis.

Dr sportske medicine Din Saton objašnjava da svako od nas ima dva tipa mišićnih vlakana - brza i spora - a u zavisnosti od toga koja vrsta mišićnih vlakana je dominantna, zavisi koja vrsta fizičke aktivnosti vam odgovara. Evo jednostavnog testa koji možete da uradite kod kuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i da to utvrdite.

Uzmite komad krede i stanite pored zida okrenuti bočno, a zatim ruku bližu zidu ispravite uvis i obeležite kredom dokle možete da dohvatite. Sada, i dalje držeći kredu, malo se odmaknite i skočite uvis koliko možete - pokušajte ovo tri do pet puta i svaki put obeležite kredom dokle ste skočili. Izmerite udaljenost između prve tačke (koju ste obeležili iz stojećeg položaja) i najviše tačke do koje ste iz skoka dohvatili.

Evo objašnjenja. Mišići, kaže dr Saton, sadrže dve vrste mišićnih vlakana - spora i brza - koja utiču na to koja nam vrsta fizičke aktivnosti najviše odgovara. Ovaj test može da nam pomogne da utvrdimo koji tip vlakana je dominantan u našim mišićima, u kojim vežbama ćemo biti najbolji i pomoću kojih ćemo biti fit.

Ukoliko je razdaljina između prve i najviše tačke veća od 50 centimetara za muškarce i 41 centimetar za žene, to znači da su u telu dominantna brza vlakna, dok manji skokovi znače da imate više sporih vlakana.

"Ako imate više brzih vlakana, bolji ste u eksplozivnim aktivnostima poput sprinta, fudbala ili tenisa, dok su oni koji imaju dominantna sporija vlakna bolji u vežbama izdržljivosti, poput trčanja na duge staze ili vožnje bicikla", zaključuje Saton.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.