Dan borbe protiv Parkinsonove bolesti

Izvor: RTS, 08.Apr.2009, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv Parkinsonove bolesti

U svetu je od Parkinsonove bolesti obolelo 6,6 miliona ljudi. Bolest nije smrtonosna, pozanata je već dva veka, ali se nemože u potpunosti ni izlečiti. Dan borbe protiv Parkinsonove bolesti pratiće slogan "Svedočiti i delovati kako bi se menjao život".

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv neurodegenerativnog oboljenja - Parkinsonove bolesti - pod sloganom "Svedočiti i delovati kako bi se menjao život".

To je prilika da pacijenti i zdravstveni radnici iznesu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svoja iskustva u lečenju te bolesti od koje je obolelo 6,6 miliona ljudi širom sveta, pišu danas francuska glasila.

Šta je Parkinsonizam?

Parkinsonova bolest se ispoljava kroz poremećaje pokreta koji se javljaju među starijim ljudima, a nazvana je po lekaru iz Londona Džejmsu Parkinsonu. On je 1817. godine prvi opisao simptome tog oboljenja.

Poremećaji pokreta nastaju zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina i to u delu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta (bazalne ganglije).

U bazalnim ganglijima, takozvanim "crnim jezgrima", dolazi zapravo do manjka broja ćelija koje proizvode dopamin.

Uzrok propadanja tih ćelija još nije poznat, ističu medicinski stručnjaci.

Kao posledica hemijskog deficita u delu mozga koji kontroliše voljne pokrete javljaju se nevoljni pokreti, a ponekad dolazi do takozvanog viška pokreta, odnosno drhtanja (tremor) koje se ne može kontrolisati, a nekada do "nedostatka pokreta", odnosno otežanog započinjanja pokreta i opšte ukočenosti.

Tri glavne odlike Parkinsonove bolesti su tremor (drhtanje), rigor (ukočenost mišića ruku, nogu i vrata) i usporavanje pokreta.

Sva tri simptoma, međutim, ne moraju istovremeno da budu prisutna niti se javljaju jednakom jačinom.

Parkinsonova bolest nije smrtonosna. Protiv tog oboljenja postoje prilično delotvorni lekovi koji u velikoj meri ublažavaju simptome bolesti.

Lečenje Parkinsonove bolesti uspešno je pre svega u ranom stadijumu, ali ono ne zaustavlja razvoj oboljenja.

Važna je, prema rečima lekara specijalista, rana dijagnoza bolesti, a potom i upotreba specifičnih lekova, kao i podvrgavanje obolelog lica određenom načinu ishrane i vežbanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski dan borbe protiv Parkinsonove bolesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2009

PARIZ - Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv neurodegenerativnog oboljenja - Parkinsonove bolesti - pod sloganom "Svedočiti i delovati kako bi se menjao život"...To je prilika da pacijenti i zdravstveni radnici iznesu svoja iskustva u lečenju te bolesti od koje je obolelo 6,6 miliona...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.