Izvor: Blic, 20.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka odobrila Srbiji 13,5 miliona dolara za zdravstvo

Bord direktora Svetske banke odobrio je zajam od 13,5 miliona dolara za dodatno finansiranje Zdravstvenog projekta u Srbiji. Kako je saopšteno na sajtu Banke, cilj projekta je razvoj održivog, delotvornog sistema zdravstvene zaštite u kojem oni koji pružaju usluge bivaju nagrađeni za kvalitet i efikasnost.



Dodatno finansiranje, zasnovano na dosadašnjim postignućima Zdravstvenog projekta, omogućiće srpskoj vladi da dodatno poboljša bolničku negu, navedeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u saopštenju. Zdravstveni projekat Srbije podržao je početne reforme čiji je cilj uvođenje plaćanja na osnovu produktivnosti i poboljšanje kvaliteta usluge u bolnicama. Te reforme moraju, međutim, da budu trajne da bi dale najbolje rezultate, navodi se u obrazloženju zajma, u kojem se ističe da će dodatnim finansiranjem Svetska banka obezbediti podršku neophodnu u sledećoj fazi reforme.

"Dobro je da je vlada postavila temelj za reforme u zdravstvu", izjavio je Sajmon Grej, bančin menadžer za Srbiju.

"Međutim, sada je, više nego ikad, vreme da se one sprovedu, jer je sve veći pritisak koji traži efikasnost pri javnoj potrošnji u ovo vreme ekonomske krize".

U saopštenju Svetske banke se precizira da će novac biti utrošen na kupovinu informacione tehnologije (hardvera i softvera) za bolnice i Fond zdravstvenog osiguranja, tehničku pomoć bolnicama, Fondu i Ministarstvu zdravlja, kako bi se podržale institucionalne i reforme upravljanja na nivou sektora i bolnica. Te inovacije bi, kako se dalje navodi u saopštenju, trebalo da omoguće da se zdravstvene ustanove pripreme za uvođenje novog sistema plaćanja, koji bi povećao efikasnost i produktivnost u bolnicama, kao i za tehničku pomoć za nadgledanje i ocenjivanje reforme plaćanja u okviru bolnica i Fonda, kako bi se ocenio efekat promena u sistemu plaćanja. Stav je Svetske banke da će sve navedene aktivnosti dopirneti efikasnosti i finansijskoj održivosti sistema zdravstvene zaštite u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetska banka odobrila Srbiji 13,5 miliona dolara za zdravstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2009

BEOGRAD - Bord direktora Svetske banke odobrio je zajam od 13,5 miliona dolara za dodatno finansiranje Zdravstvenog projekata u Srbiji...Kako je saopšteno na sajtu Banke, cilj projekta je razvoj održivog, delotvornog sistema zdravstvene zaštite u kojem oni koji pružaju usluge bivaju nagrađeni za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zajam Svetske banke za srpsko zdravstvo

Izvor: RTS, 20.Mar.2009

Svetska banka odobrila zajam od 13,5 miliona dolara za dodatno finansiranje Zdravstvenog projekta u Srbiji. Projekat namenjen razvoju zdravstvene zaštite u kojem "oni koji pružaju usluge bivaju nagrađeni za kvalitet i efikasnost"...Bord direktora Svetske banke odobrio je zajam od 13,5 miliona dolara...

Nastavak na RTS...

Srbija: Kredit Svetske banke za zdravstvo

Izvor: B&F Online, 21.Mar.2009, 02:37

Upravni odbor Svetske banke odobrio je kredit od 13,5 miliona dolara za dodatno finansiranje zdravstvenog projekta u Srbiji.

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.