Stupio na snagu Zakon o lobiranju

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 15.Avg.2019, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stupio na snagu Zakon o lobiranju

Cilj Zakona o lobiranju je zaštita javnog interesa i dodatna izgradnja integriteta javnih funkcionera, što je dobro za svaku pravnu državi i funkcionisanje vladavine prava„, rekao je za taj list direktor Agenciji za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić.

Agenciji za borbu protiv korupcije ima sve nadležnosti u vezi sprovođenja zakona – od raspisivanja konkursa, obuke, izdavanja sertifikata, preko izrade pravilnika, do kontrolisanja rada u praksi, kako lobista, tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << i lobiranih lica.

Sikimić kaže da je Srbija postupila u skladu sa zahtevima u vezi sa poglavljem 23 u pregovorima sa EU i po preporukama GREKO.

Uz novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji će biti u primeni od 1. septembra sledeće godine, dodaje on, ostvarićemo dodatni napredak u evrontegracijama.

Sikimić potvrdno odgovara na pitanje da li se očekuje da poslanici, ministri i drugi bez zadrške prijavljuju svoje kontakte s lobistima, a dužni su to da urade u roku od 15 dana.

Radi jačanja integriteta donosioca opštih akata i poverenja građana u institucije, očekujem da će prijavljivati te kontakte, jer to pravi razliku između pokušaja ostvarivanja zakonitog interesa određene strane i korupcije kao krivičnog dela„, rekao je Sikimić.

On naglašava da je jedan od ključnih stvari da lobirano lice ne sme da primi apsolutno nikakvu naknadu.

Informacije, stavovi i mišljenja o zakonima i drugim propisima objavljenim u sredstvima javnog informisanja, na primer, ne smatraju se lobiranjem, kao ni građanske inicijative upućene organima vlasti na predložena rešenja zakona i drugih propisa, navodi Politika.

Izvor: Politika

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.