Strogi filantrop tata Bil

Izvor: Politika, 21.Sep.2010, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strogi filantrop tata Bil

Osnivač „Microsofta”, čija se imovina procenjuje na 52,7 milijardi dolara, izjavio da ogromno bogatstvo neće ostaviti svojoj deci, u želji da ih nauči da rade

Jedan od najbogatijih ljudi sveta i osnivač softverskog giganta „Microsoft” Bil Gejts šokirao je javnost svojim, za bogataše, malo neuobičajenim pogledima na vaspitanje dece. To što je 52,7 milijardi dolara bogati Gejts deci dozvolio samo sat sedenja za kompjuterom mnogim roditeljima širom sveta olakšalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je razgovore sa svojim tinejdžerima, ali i onim mlađim potomcima, u pouci da je loše satima čučati pred kompjuterom.

„Ako Bil Gejts ne dozvoljava svojoj deci, znači da postoji dobar razlog za to”, bilo je logično objašnjenje za koje su se roditelji hvatali kao za slamku spasa.

Najnovijom izjavom za londonski „San” Gejts je u odnos prema novcu, radu i vaspitanju troje potomaka uneo još jednu novinu – odlučio je da im ne ostavi ogromno bogatstvo!

„Mislim da ne bi bilo dobro da sav taj novac ostavim u svojoj porodici. Ne bi bilo dobro ni za moju decu ni za društvo”, ubeđen je Bil Gejts koji sa suprugom Melindom ima troje dece – četrnaestogodišnju Dženifer, jedanaestogodišnjeg Rorija i osmogodišnju Fib.

„Naravno, deci ću dati nešto para. Ali, to neće biti veći procenat”, rekao je Gejts pojasnivši da na taj način želi svoje mališane da nauči da rade.

Dženifer, Rori i Fib neće, ipak, ostati bez para ali će veći deo bogatstva njihov otac uložiti u borbu protiv globalnog siromaštva.

Zapravo, poveći deo imovine Gejts će uložiti u privatnu fondaciju „Bil i Melinda Gejts” čiji je osnovni cilj borba protiv siromaštva i zalaganje za bolju zdravstvenu zaštitu. Do sada je Gejts preko ove fondacije donirao više od 28 milijardi dolara za finansiranje programa vakcinacije protiv tuberkuloze i dečije paralize, a dobar deo je uložio i u istraživanja lekova protiv side i malarije.

Novinare britanskog „Sana” primio je u privatnoj kancelariji u Sijetlu. Sedeći u krem kožnoj stolici, prenosi „San”, izjavio je kako je 1960. godine umrlo više od 20 miliona dece. „Sada je taj broj pao na osam, devet miliona”, izjavio je milijarder koji podržava Milenijumsku deklaraciju Ujedinjenih nacija potpisanu pre deset godina, kao i osam ciljeva koji moraju biti ostvareni do 2015. godine, a među kojima su: borba protiv gladi, neravnopravnosti polova, borba za poboljšanje zdravstvene zaštite, protiv ugrožavanja životne sredine…

S. Čikarić

objavljeno: 22.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.