Stiven Hoking danas slavi 70. rođendan

Izvor: Politika, 08.Jan.2012, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiven Hoking danas slavi 70. rođendan

Teorije slavnog astrofizičara i kosmologa izvršile su revoluciju u modernom shvatanju fenomena crnih rupa i Velikog praska

Britanski naučnik Stiven Hoking je razotkrio neke od najzamršenijih tajni kosmosa, ali je jednu ostavio nerešenu – tajnu sopstvene dugovečnosti; uprkos teškoj bolesti od koje je oboleo još u studentskim danima.

Slavni astrofizičar i kosmolog od 21. godine boluje od amiotrofne lateralne skleroze (ALS), poznatije kao Lu Gerigova bolest. I >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dok većina pacijenata umire nekoliko godina nakon dijagnostifikovanja, Hoking danas proslavlja 70. rođendan. „Ne znam nikog ko je uspeo da tako dugo preživi”, kazao je za AP Amar al Čalabi, direktor Centra za negu i istraživanje bolesti motornog neurona pri Kraljevskom koledžu u Londonu. „Neobično je za pacijente obolele od ALS-a da tako dugo žive, mada su zabeleženi takvi slučajevi”, dodaje dr Rup Tandan, profesor neurologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vermontu.

Poznati naučnik je prvi put skrenuo pažnju šire javnosti 1988. godine knjigom „Kratka istorija vremena”, u kojoj je pojednostavljenim jezikom objasnio funkcionisanje univerzuma. Knjiga je prodata u više od 10 miliona primeraka.

Njegove teorije izvršile su revoluciju u modernom shvatanju fenomena poput crnih rupa i Velikog praska.

U želji da obeleži njegov rođendan, Univerzitet u Kembridžu, na kojem je Hoking godinama predavao na katedri koju je svojevremeno držao Isak Njutn, organizovaće javni simpozijum pod naslovom „Stanje univerzuma”. Osim samog Hokinga, na skupu će govoriti još 26 vodećih svetskih naučnika.

Hoking, koji danas radi kao direktor Centra za teorijsku kosmologiju u Kembridžu, uspeo je da ostvari zavidnu karijeru iako je gotovo potpuno paralizovan i u svakodnevnom životu ne može bez invalidskih kolica.

Komunicira isključivo putem kompjutera i glasovnog sintisajzera. – Jedini problem sa sintisajzerom je taj što mi daje američki naglasak – našalio se jednom prilikom britanski naučnik.

Džudit Krosdel, Hokingova lična asistentkinja, opisala je „šefa” kao strpljivu osobu. – Način na koji on komunicira se većini ljudi može učiniti frustrirajuće sporim, ali on ne dozvoljava da to utiče na njegovo rasuđivanje”, prenosi njenu izjavu AP.

Hoking obično dolazi u svoju kancelariju nakon obilnog doručka tokom kojeg čita novine, ispričala je ona, dodavši da naučnik „nije ranoranilac, ali da zato ostaje da radi do kasno”, do 19 ili 20 sati uveče.

Hokingova kancelarija, koja se nalazi u potkrovlju univerziteta, prepuna je knjiga o fizici, ali i svakojakih predmeta, među kojima je puno porodičnih fotografija.

Njegova popularnost ga je dovela do pojavljivanja u nekim od njegovih omiljenih TV serija, poput „Simpsonovih” i „Zvezdanih staza”. „On voli da je u centru pažnje”, kaže Kiti Ferguson, autorka dve Hokingove biografije, dodajući da naučnik ima i uvrnut smisao za humor. „Programirao je svoj kompjuter da nepoznatim osobama koje ga pitaju da li je on zaista Stiven Hoking odgovori ’ne, ali me često brkaju s njim’”, ispričala je ona.

Svakodnevno suočen sa bolešću, Hoking kaže da pokušava da ne razmišlja o ograničenjima. – Bolujem od Lu Gerigove bolesti praktično od punoletstva, pa ipak me to nije sprečilo da vodim veoma zanimljiv porodični život i da budem uspešan u svom poslu – napisao je na svom vebsajtu.– Trudim se da vodim koliko je to moguće normalan život i da ne razmišljam o bolesti ili da žalim za stvarima koje zbog nje ne mogu da radim, a kojih i nema previše”, naveo je Hoking.

Tanjug

--------------------------------------------------------

Leteo u svemirskom simulatoru

Naučnik je leteo i u svemirskom simulatoru 2007, kada je prvi put nakon 40 godina ustao iz invalidskih kolica i osetio uticaj bestežinskog stanja, leteći u specijalno konstruisanom reaktivnom avionu. Dva puta se ženio i ima troje dece i tri unuka. S kćerkom Lusi, napisao je nekoliko knjiga o fizici za decu.

objavljeno: 08.01.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.