Šta sve može da se krije iza suve kože

Izvor: Mondo, 15.Jun.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve može da se krije iza suve kože

Suva koža najčešće je sasvim bezazlena pojava, ali ponekad ovo stanje može ukazivati na ozbiljnije probleme.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

  Suva koža najčešće je sasvim bezazlena, i problem se lako rešava čim se disciplinujete dovoljno da ne preskačete nanošenje hidratantne kreme za lice i mleka za telo.

Ali, ako koža ostaje suva, iziritirana, ako vas pecka i svrbi bez obzira na to što se posvećeno mažete svake večeri, ako vam ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pomažu ni dve, tri različite kreme koje ste isprobali, možda bi trebalo da posetite lekara.

Ako osećate konstantnu neprijatnost, ako vam uobičajena nega (kreme, maske) ne donosi olakšanje, koža vam je neprestano osetljiva, gruba i suva 'do pucanja', ponekad to može da bude prateći simptom nekih ozbiljnijih stanja, pise Prevention.

Jedan dan u životu vaše kože

Dijabetes

"Nije neuobičajeno da ova bolest utiče i na kožu", kaže dr Helena Rozencvajg, dermatolog sa UCLA Škole medicine. "Kad vam je nivo šećera u krvi hronično visok, organizam brže gubi tečnost, što za posledicu ima, između ostalog, i suvu kožu. Dijabetes takođe utiče i na našu sposobnost da se normalno znojimo. Ako se stanje pogorša, dehidrirana koža sklona je pucanju, a te sitne ranice su podložne bakterijama."

Naravno, suva koža sama po sebi neće ukazivati na dijabetes, ali ukoliko je udružena sa simptomima kao što su pojačana žeđ, pojačan nagon za mokrenjem, ako ste gladni više nego obično, imate nesvestice i vid vam je zamagljen, posetite lekara.

Usporen rad štitaste žlezde

Štitasta (tiroidna) žlezda luči hormone koji utiču na celo telo, pa i na kožu. Ako radi kako treba, naša koža je 'srećna' ali, ako se njen rad uspori i nivo hormona postane suviše nizak (hipotiroidizam), svi procesi u organizmu počinju da se usporavaju. Hladno vam je čak i ako je napolju prijatna temperatura, lako se umarate, zaboravljate stvari, depresivni ste... To se odražava i na kožu. Tiroidni hormoni imaju važnu ulogu u zameni mrtvih ćelija kože novim, mladim ćelijama. Ako tih hormona nema dovoljno, koža postaje suva, gruba i podložna povredama, navodi se u članku objavljenom u Žurnalu dermatoendokrinologije.

Da li tiroidna žlezda radi kako treba proverava se jednostavnom analizom nivoa tiroidnih hormona u krvi.

Štitasta žlezda: Ovo morate da znate

Oboljenja bubrega

Oboljenja bubrega ponekad nije lako ustanoviti, jer su simptomi koji uključuju nesvestice, porbleme sa koncetracijom i spavanjem, pojačano mokrenje i naduvenost prilično nespecifični i mogu ukazivati i na druga stanja.

Suva koža sklona iritacijama javlja se i kao posledica stanja u kojima bubrezi više ne održavaju dobar balans minerala i nutrijenata u našoj krvi, ali i ovo stanje se često previdi kao mogući simptom bubrežnih oboljenja.

Ako vaš lekar posumnja na probleme sa bubrezima, poslaće vas na analize krvi i urina. Rizik je viši ako imate povišen krvni pritisak, dijabetes, ako u porodici postoje bolesti bubrega i ako imate više od 60 godina. U tom slučaju, jednom godišnje bi trebalo da proveravate stanje bubrega.

Rak kože

Ako na koži primetite zadebljanje koje je grubo, jako suvo, crveni se, krvari kad ga malo udarite iz ogrebete, trebalo bi da odete kod dermatologa iz istih stopa. Rak kože ne kreće uvek od mladeža, a jedan od simtoma može biti upravo opisana promena na koži.

Kako da primetite opasan mladež (VIDEO)

-----------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.