Srbi vernici, zašto OVO radite? (FOTO)

Izvor: Mondo, 19.Jan.2017, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi vernici, zašto OVO radite? (FOTO)

Božić nas asocira na badnjak, česnicu, na toplinu porodičnog doma. Međutim, poslednjih godina, RUŽAN običaj postao je sastavni deo ovog praznika, naročito u gradovima.

Božić je jedan od najvećih verskih praznika, a tradicija obeležavanja puna je lepih običajakojih se mnogi u Srbiji pridržavaju.

Palimo padnjake, mesimo česnicu, spremamo pečenicu, uživamo u krugu porodice...

Međutim, kada Božić prođe često >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << smo svedoci tužnih slika: badnjaci leže bačeni po gradu, uglavnom kraj kontejnera i kanti za đubre.

Zašto?

Šta treba uraditi sa badnjakom koji nismo zapalili u crkvi, objasnila je za MONDO veroučiteljica Jelena Vujić.

"Primetila sam te bačene badnjake kraj kontejnera u Beogradu, čak i u centru grada. Verujem da razlog nije nemar i lenjost onih koji su to učinili, već to da ne žele da njihov badnjak završi u đubretu", kaže veroučiteljica i dodaje:

"Badnjak bi trebalo da ostavite negde u prirodi, ali bez onih dodataka sa kojim se, naročito u gradovima, često prodaje na pijacama i u supermarketima. Dakle, skinite kesicu sa žitom, mali džak, na primer, i sve ostale inače suvišne dodatke, i zatim same grane i lišće ostavite u šumi ili u parku, ali ne na betonu, dva koraka od kontejnera, već zadenite, na primer, za neko drvo".

Na primer ovako:

Foto: MONDO/Dragana Todorović

Takvih primera je, na žalost, malo. Mnogo je više ovakvih, kao u ovoj foto galeriji:

Pišite nam u komentarima šta vi uradite sa neiskorišćenim badnjakom?

Pročitajte i ovo:

Ko je, zapravo, Božić Bata?Šta je sve OBAVEZNO na Božićnoj trpeziNe radite OVO za BožićKako se pravilno čestita

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.