Sneg, vetar, minus...i ovo je mart?

Izvor: B92, 15.Mar.2013, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg, vetar, minus...i ovo je mart?

Beograd -- Zbog snega koji pada od sinoć saobraćaj u Beogradu usporen. Hladno i sa snegom i u ostalim krajevima zemlje. Najhladnije je na Kopaoniku, gde je minus 11.

Najviša temperatura vazduha izmerena je u Negotinu, gde je iznosila jedan stepen, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jak sneg padao je u Zrenjaninu, a umeren sneg vejao je na Paliću, u Novom Sadu, Kikindi, Loznici, Smederevskoj Palanci, Kraljevu, na Kopaoniku, u Kruševcu i Dimitrovgradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sneg je padao i u Somboru, Banatskom Karlovcu, Beogradu, Kragujevcu, Velikom Gradištu, na Crnom Vrhu, Zlatiboru, u Požegi, Kuršumliji, Ćupriji, Nišu, Leskovcu, Zaječaru i Vranju.

Veoma hladno je i na Crnom Vrhu i Zlatiboru, gde je izmereno minus osam i u Sjenici gde je bilo minus sedam stepeni.

U Vranju je izmereno nula, Zaječaru i Dimitrovgradu minus jedan, a u Valjevu, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Požegi, Kraljevu, Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji, Nišu i Leskovcu minus dva stepena.

U Kikindi, Banatskom Karlovcu, Loznici, Beogradu i Smederevskoj Palanci izmerena su minus tri, a na Paliću, u Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici minus četiri stepena.

Saobraćaj u Beogradu usporen

Kada je reč o Beogradu jutor je bilo minus tri stepena, ali j erealan osećaj da je mnogo hladnije zbog jakog vetra koji duva.

Saobraćaj je usporen na prilazima gradu, ali se za sada, uprkos slabom snegu koji pada, obavlja bez većih problema i zadržavanja, izjavio je jutros Tanjugu dežurni dispečer udruženja "Žuti taksi" Vlada Ivetić.

Prema njegovim rečima, saobraćaj je pojačan na Zrenjaninskom i Smederevskom putu, Pančevačkom mostu, Ibarskoj i Savskoj magistrali i Lazarevačkom drumu, gde se već stvaraju i kolone vozila.

Ivetić je rekao da su ulice koje su pod nagibom, zbog snega i leda klizave, dok saobraćaj u centru grada i na mostovima za sada dobro funkcioniše.

Operativni rukovodilac Zimske službe "Beograd puta" Dejan Jovanović ističe da su sve glavne saobraćajnice u Beogradu očišćene od snega i prohodne. Sve ulice prvog prioriteta su očišćene "na crno", a takođe i jedan broj saobraćajnica drugog prioriteta, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da su tokom noći bila angažovana ukupno 92 vozila na čišćenju i održavanju republičkih, magistralnih, regionalnih i gradskih saobraćajnica.

Za čišćenje i održavanje saobraćajnica na području republike koristila se rizla, a na području Beograda so, a na mostovima i kalcijum-hlorid, objasnio je Jovanović.

Jovanović je rekao da će ekipe raspolažu sa dovoljno materijala i da će nastaviti rad, pošto se očekuje da će vremenske neprilike potrajati do sutra ujutro.

Putevi za sad prohodni

Na najopterećenijim putnim pravcima prvog prioriteta - autoputevima u Srbiji kolovozi su vlažni, snega mestimično ima do pet centimetara, a na pojedinim deonicama i od pet do 10 centimetara.

Vozačima se savetuje oprezna vožnja, saopštilo je danas Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Snega od pet do 10 centimetara ima na autoputevima Granični prelaz Horgoš - Feketić, Feketić - Novi Sad - most Beška, a na autoputevima Beška - Novi Banovci i Batrovci - Dobanovci do pet centimetara.

I na državnim putevima prvog prioriteta kolovozi su vlažni, a snega ima do pet centimetara.

Na putevima Bačka Palanka - Veternik i Petrovaradin - Irig snega ima od pet do 10 centimetara, a na putevima Pojate - Kruševac - Stopanja, Bačka Palanka - Veternik, B. Karađorđevo - Srpska Crnja, Irig - Šabac do pet centimetara.

Na ostalim putnim pravcima kolovozi su vlažni u nižim predelima.

Snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Požarevca, Valjeva, Kosova, Novog Pazara, Subotice, Bačke, Zrenjanina, Rume, Zaječara, Kruševca, Užica, Ivanjice, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Požege, Čačka, Mačve, Kolubare.

Na opštinskim putevima kolovozi su vlažni u nižim predelima, a snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Valjeva, Kosova, Novog Pazara, Subotice, Bačke, Kragujevca, Zrenjanina, Rume, Zaječara, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice, Čačka, Beograda.

Za šlepere i kamione sa prikolicom važi zabrana saobraćaja na prilazu Kopaoniku preko Brzeća.

"Putevi Srbije" savetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put i ističu da je ujutro i uveče moguće stvaranje poledice. Neprohodan je putni pravac Sjenica - Bare - Kumanica - Crna-Gora, a na pojedinim putnim pravcima ima odrona.

Snega od pet do 10 centimetara ima na prilazu graničnom prelazu Horgoš - Subotica - E75.

Snega do pet centimetara ima na prilazima graničnim prelazima Batrovci - Dobanovci (sa petljama Šid, Kuzmin, S. Mitrovica, Ruma, Pećinci, Šimanovci, Dobanovci), B. Karađorđevo - Srpska Crnja, Kneževići - Borova glava- Kokin brod- Nova Varoš - Prijepolje - barski most (granica CG), Novi Bečej - Nakovo.

Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču i Divčibarama su prohodni, ugaženog snega ima do pet centimetara, obavezna je zimska oprema i preporučuje se oprezna vožnja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SNEG U CELOJ SRBIJI: Otežan saobraćaj širom zemlje, krajem dana slabljenje padavina

Izvor: S media, 15.Mar.2013

Slab do umeren sneg pada na gotovo celom području Srbije, dok je povremeno jačeg intenziteta na području Vojvodine i u višim planinskim predelima centralne i zapadne Srbije, saopštio je danas Auto moto savez Srbije (AMS S)...Čišćenje, a samim tim i prohodnost puteva, otežava jak vetar koji smanjuje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.