Slovaci objavili Karadžićeve pesme

Izvor: B92, 02.Apr.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovaci objavili Karadžićeve pesme

Bratislava -- Slovački literarni časopis "Dodiri", finansiran iz državnog budžeta, izazvao je manji skandal pošto je objavio pesme haškog optuženika - Radovana Karadžića.

U poslednjem broju ovaj časopis objavio je stihove najpoznatijeg haškog optuženika, nekadašnjeg lidera bosanskih Srba Radovana Kradžića. Njegove pesme objavljene su i u časopisu "Slovački pogledi", koji finansira Matica slovačka, javila je slovačka komercijalna televizija Markiza.

Od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavljivanja Karadžićevih stihova i to baš u vreme kada se pred Haškim tribunalom Karadžić brani od optužbi za 11 ratnih zločina odmah se distanciralo slovačko ministarstvo kulture.

"Ne znamo u kom kontekstu su objavljene Karadžićeve pesme, ali uvereni smo da bi se u srpskoj književnosti našli autori čiji bi stihovi bili mnogo interesantniji za slovačke čitaoce", kazao je za televiziju Markiza portparol Ministarstva kulture Jozef Bednar.

Glavni urednik "Dodira" Boris Brendza tvrdi da pesnika Karadžića nije uvrstio u novi broj svog časopisa iz bilo kakvih drugih pobuda, do isključivo umetničkih.

"Te pesme su veoma kvalitetne, stoji iza njih cela redakcija. Bila bi šteta da se ne objave", kazao je Brendza.

Lajčak i Jeremić osudili objavljivanje Karadžićevih pesama

Ministri spoljnih poslova Slovačke i Srbije Miroslav Lajčak i Vuk Jeremić osudili su objavljivanje pesama haškog optuženika Radovana Karadžića u Slovačkoj.

"Sasvim sigurno Vlada Srbije ne bi dozvolila da se o njenom trošku tako nešto štampa, a kada bi se greškom tako nešto dogodilo, počinioci bi bili adekvatno disciplinski tretirani", rekao je u Bratislavi Vuk Jeremić.

On je naglasio da se Srbija zalaže za individualizaciju krivice koja onemogućava da se kolektivna krivica baci na narode.

Objavljivanje Karadžićevih stihova u slovačkom časopisu ministar Lajčak ocenio je kao "stvar za žaljenje".

"Mislim da nije slučajno što se Karadžić našao na optuženičkoj klupi, jer je optužen za najteže zločine", naveo je Lajčak i dodao da veruje da će oni koji su u Slovačkoj objavili njegove stihove za to snositi odogovornost.

"Treba misliti na one hiljade ljudi koji do sada nisu našli posmrtne ostatke svojih ubijenih očeva, muževa i sinova, a čija smrt je vezana za ime tog čoveka", istakao je Lajčak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.