Sida: Manji broj umrlih, ali raste broj obolelih

Izvor: Mondo, 18.Jul.2018, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sida: Manji broj umrlih, ali raste broj obolelih

Napredak u globalnoj borbi protiv side ne odvija se potrebnim tempom zbog samozadovoljstva ranije postignutim rezultatima, upozorile su UN.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Telo UN koje se bavi ovim pitanjem UNAIDS saopštilo je da se ova borba nalazi u "problematičnom trenutku" iako je broj umrlih smanjen, a broj obolelih koji imaju pristup lekovima povećan.

Rast broja novih infekcija preti da poništi napore da se ova bolest potpuno iskoreni. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

"Svet trenutno skreće s kursa. Ne ispunjavaju se obećanja data najranjivijim pojedincima u društvu. Pred nama je veliki put do okončanja epidemije side. Vreme ističe", navodi se u izveštaju.

U dokumentu se procenjuje da lekove prima 21,7 miliona od 37 miliona ljudi zaraženih virusom HIV, koji izaziva sidu. To je pet i po puta više nego pre deset godina.

Ovo je rezultiralo smanjenjem broja smrtnih slučajeva od side za 34 odsto u periodu od 2010. do 2017. godine. Broj smrtnih slučajeva u 2017. godini bio je najmanji u ovom veku - manje od milion ljudi, piše u izveštaju.

Direktor UNAIDS-a Mišel Sidibe naglasio je da postoje krizne situacije u prevenciji širenja virusa HIV i osiguravanju stalnog finansiranja.

On je posebno ukazao na neuspeh u sprečavanju širenja zaraze među decom. Tokom 2017. godine, zabeleeženo je 180.000 novih slučajeva među decom.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.