Šetnja po svetu, duga sedam godina

Izvor: Politika, 11.Jan.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šetnja po svetu, duga sedam godina

Dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade, novinar Pol Salopek namerava da prepešači svet, tačnije da pređe više od 34.000 kilometara od Etiopije do Argentine

Pol Salopek je novinar, dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade, a od pre dva dana šetač koji je krenuo u neverovatnu avanturu. Plan je da narednih sedam godina, prelazeći po tri milje dnevno (4,8 kilometara) prošeta svetom. Pešačenje je započeo iz seoceta Herto Bori u Etiopiji, a cilj će mu biti u Argentini.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />Salopekova ideja da se upusti u ovako nešto nastala je iz želje da pređe istu rutu koja je obeležila prvu migraciju ljudi iz Afrike u ostatak sveta i da se na tom putu upozna se sa brojnim kulturama.

Ispred njega je 34.000 kilometara, više od 30 granica i upoznavanje sa više stotina etničkih grupa, na četiri kontinenta. Tačnije, ono za što je našim precima bilo potrebno 50.000 godina.

Kako je kazao u video-poruci na zvaničnom sajtu ekspedicije „danas je mnogo lakše putovati”.

„Želim da vidim priču o našem vremenu,šetajući pored ljudi: nomada u srcu Afrike, umetnika, trgovaca, seljana, naučnika. A krajnji rezultat biće globalni mozaik priča u kojoj ću suočiti zvukove i predele sa puteva koji nas povezuju”, rekao je Salopek.

Ova avantura organizovana je pod patronatom časopisa „Nacionalna geografija”, Najt fondacije i Pulicerovog centra za krizna izveštavanja. Novinar, a sada i avanturista namerava da napiše jedan veliki članak godišnje i povremeno poneki tekst. Inače, opremljen je samo sa onim što se može nositi u rancu.

Po profesiji biolog, Salopek je rođen u Americi, a odrastao je u Meksiku. Pulicerove nagrade osvojio je za tekstove o profilisanju ljudskih genoma (1998) i izveštavanju iz Afrike (2011). Bio je dopisnik sa najvrelijeg kontinenta, ali i sa Bliskog istoka, kao i iz centralne Azije, Latinske Amerike.

A. C.

objavljeno: 12.01.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.