Seks posle porođaja: Kao da je prvi put...

Izvor: Mondo, 27.Jan.2016, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seks posle porođaja: Kao da je prvi put...

Glumica Eva Amuri Martino, ćerka Suzan Sarandon, koja je rodila devojčicu u avgustu 2014. godine, napisala je sasvim iskren blog o seksu posle porođaja.

Foto: Instagram/thehappilyeva

"Pre osam, devet meseci, nikada ne bih ni pomislila da ću diskutovati o seksu nakon porođaja. Bila sam strašno nesigurna u sebe, osećala sam čudno u vezi sa svojom seksualnošću i seksualnim životom tada, brinula sam šta sve to govori o mom braku", počinje svoju priču Eva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

"Nedostatak želje za seksom je došao još tokom trudnoće. Nisam bila jedna od onih trudnica koje se osećaju 'tako ženstveno i senzualno'. Trudnoća mi je zapravo bila prijatna, uživala sam, volela sam svoj stomak i osećala sam se ženstveno, ali to se nije prenelo na moju želju za seksom."

Eva kaže da je tokom trudnoće uživala u seksu sa svojim suprugom, ali ređe nego inače, a kako se položaj bližio, sve ređe su imali odnose. "Jednostavno, to što sam osećala da se beba pomera u mom stomaku mi je bilo pomalo bizarno i umanjivalo mi je želju za seksom. I dalje sam uživala u Kajlovom društvu, želela sam da bude uz mene, ali nisam želela odnos."

"I baš tada, kada se osećate kao nasukani kit, dete izađe iz stomaka i uništi vam vaginu. Kao i većinu žena, morali su da me ušivaju nakon porođaja, a oporavak je bio prilično težak."

Ona kaže da je čak i na kontroli nakon šest nedelja bila strašno nervozna, a poslednja stvar na koju je mogla da misli bio je seks. "Zbog toga sam osećala nesigurnost, kao da nisam ispunila ono što se očekuje od žena nakon porođaja, a zato sam se osećala još manje seksepilnom. Bila sam jako iscrpljena zbog toga što sam dojila bebu svakih nekoliko sati. Devet meseci tokom trudnoće sam osećala kao da moje telo pripada drugoj osobi, a sada je ta mala osoba bila neprestano uz mene i osećala sam da ne mogu da podnesem fizički kontakt. Plakala bih i od samog razgovora o seksu."

Nakon devet meseci čekanja, Eva je napokon opet imala odnos sa svojim suprugom. "Moram da napomenem da me on nikada ni na koji način nije pritiskao, ali žena primećuje signale. To što ne vodimo ljubav ga je ubijalo. Spavali smo, i bilo je UŽASNO", piše ona na svom blogu.

Ona napominje da je od drugih žena čula priče o prvom seksu nakon porođaja, da je sve to zvučalo bolno, ali i da je njoj bilo gore nego što je očekivala.

"Po mom mišljenju, prvi seks posle porođaja je kao gubljenje nevinosti. Neprijatno je, emotivno i izuzetno bolno."

Njeni saveti za seks posle porođaja

- Lubrikant je vaš prijatelj, koristite ga u velikim količinama.

- Popijte čašu vina sa svojim partnerom. To je jedna čaša, dovoljno da vas "zagreje", a nedovoljno da se osećate mamurno kada se beba probudi za otprilike 43 minuta.

- Okupajte se. Malo stvari tako dobro opušta kao topla kupka i čaša vina.

- Nakon nekoliko vođenja ljubavi posle porođaja, isplanirajte sedmicu u kojoj ćete svaki dan uživati u seksu. Na taj način nećete o seksu razmišljate kao o nekom "specijalnom događaju" i pre ćete se "vratiti u igru".

- Napravite pauzu. Doneli ste na svet dete, jedan život. Kakvi ste vi ne zavisi od toga koliko često imate seks. Budite ponosni na sebe što ste uradili nešto tako važno, to će vam vratiti samopouzdanje.

Eva se kod svojih prijateljica raspitala o njihovim iskustvima, a sve su joj potvrdile da je to neprijatno iskustvo. "To je užas, trebalo nam je godinu dana da se vratimo u normalu," rekla joj jedna prijateljica.

Glumica je razgovarala i sa svojim ginekologom, koji joj je rekao da kada žene doje decu, telo proizvodi hormone koji umanjuju seksualni nagon i proizvodnju prirodnog lubrikanta. Objasnio joj je da je zbog toga seks nakon porođaja uglavnom bolan, i preporučio joj korišćenje lubrikanta.

"Biću potpuno iskrena: nije me zanimalo sve to. Volim svog supruga, smatram ga privlačnim, zabavnim, pametnim, neodoljivim, ali imala sam novorođenče. Bila sam emotivno iscrpljena vreća koja je pokušavala da nađe vreme da se istušira više od dva puta sedmično. Pomisao da moram naporno da radim na tome da vratim sekusalni život u normalu bilo mi je isto kao da mi neko kaže da biciklom idem do Kine po hamburger. Nije me zanimalo, a to je bila greška," iskrena je Eva.

Glumica sada, sa ove tačke gledišta, smatra da bi fokusiranje na njihov odnos pomoglo da se brže prilagode "novom životu" nakon porođaja. "Mislim da bi sve bilo bolje da sam poslušala sve te savete. Da, kako je vreme odmicalo češće smo uživali u seksu, ali iznenađenje - trebalo je godinu dana da sve bude kao pre, baš kao što su mi i rekli."

Eva kaže da bi volela da sebe nije toliko opterećivala seksom, već da se više posvetila tome kako su se ona i njen suprug osećali u tom periodu.

"Moja poruka: Ne postoji normalno. U redu je da su vam osećanja u vezi sa seksualnošlu pomešana nakon porođaja, u redu je da date sebi vremena da prihvatite sve te promene. U redu je i ako bukvalno ne možete da čekate da prođe tih šest nedelja zarastanja rana da biste uživali u seksu!"

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.