SVE VIŠE MLADIH U SAD ZLOUPOTREBLJAVA LEKOVE

Izvor: Kurir, 02.Avg.2011, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVE VIŠE MLADIH U SAD ZLOUPOTREBLJAVA LEKOVE

NJUJORK - Više od 20 odsto američkih tinejdžera kojima lekari prepisuju jaka sredstva protiv bolova, stimulanse i druge kontrolisane lekove, uzima suviše tih medikamenata, a u nekim slučajevima to čine i namerno da bi došli u stanje izmenjene svesti.

"U poslednjih 15 godina primećeno je da raste prepisivanje kontrolisanih suptanci, kao i njihovo korišćenje u nemedicinske svrhe", izjavio je Šon Esteban Mekejb sa Univerziteta En Arbor u Mičigenu, a prenosi Rojters. U onlajn anketi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koju su obavili Mekejb i njegove kolege, 18 odsto od gotovo 2.600 tinejdžera, učenika srednjih i visokih škola iz regiona Detroita, izjavilo je da je u poslednjih godinu dana zbog nekog zdravstvenog problema koristilo pilule za spavanje, lekove protiv anksioznosti, stimulanse ili sredstva na bazi opijata protiv bolova.

Anketirani američki tinejdžeri su najviše koristili sredstva protiv bolova, potom stimulanse, pa pilule za spavanje. Najčešće su u većoj od propisane količine uzimali pilule za spavanje. To je činilo 42 odsto tinejdžerskih korisnika, a 17 odsto je s njima preterivalo da bi bili "haj".

Ispostavilo se da su mladi koji preteruju s konzumiranjem kontrolisanih lekova takođe skloniji da puše, da se opijaju i koriste nelegalne narkotike nego njihovi vršnjaci. Takvi tinejdžeri su takođe tri puta više nego ostali skloni da prodaju ili da daju prijateljima medikamente koji se dobijaju samo na recept.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.