STRAŠNO Nasilje nad ženama poprimilo epidemijske razmere

Izvor: 24sata, 17.Nov.2014, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRAŠNO Nasilje nad ženama poprimilo epidemijske razmere

Specijalni izvestilac UN za nasilje nad ženama Rašida Mandžu ocenila je danas da je ovaj problem poprimio epidemijske razmere.

"Da se radi o medicinskom problemu već bi bilo proglašeno vanredno stanje, imajući u vidu razmere nasilja nad ženama u svetu," rekla je ona na konferenciji mreže Žene protiv nasilja u Evropi u Beču.

Ona je podvukla da je zaštita žena od nasilja zadatak država koje treba da se pobrinu da počinioci budu kažnjeni, a žrtve zaštićene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << />
U međuvremenu, nasilje nad ženama se smatra kršenjem ljudskih prava, ali jos uvek postoji podela nasilje na javnom mestu i nasilje u porodici, koje ne dobija dovoljno pažnje, rekla je Mandžu.

U ophodjenju sa žrtvama nasilja značajna uloga najpre pripada policiji, rekla je Mandžu dodajući da u toj oblasti postoje problemi u mnogim zemljama, jer se žene-žrtve često ne smatraju ozbiljno ili se teraju da se vrate kući kod nasilnika.

"Tradicionalna društva odlučuju pretežno u korist muškaraca, konstatovala je ona dodajući da je nasilje nad ženama stalna pojava koja je u neprestanom porastu.

Svaka treća žena u Evropi i svaka peta u Austriji je od svoje 15. godine života pretrpela fizičko ili seksualno nasilje, ukazala je danas na konferenciji u Beču potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček.

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Nasilje nad ženama poprimilo epidemijske razmere

Izvor: Blic, 18.Nov.2014, 01:49

Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za nasilje nad ženama Rašida Mandžu ocenila je juče da je ovaj problem poprimio epidemijske razmere...- Da se radi o medicinskom problemu već bi bilo proglašeno vanredno stanje, imajući u vidu razmere nasilja nad ženama u svetu - rekla je ona na konferenciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.