STRAŠNO: Naša deca ne mogu da se popnu na 2. sprat

Izvor: Mondo, 14.Feb.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRAŠNO: Naša deca ne mogu da se popnu na 2. sprat

Skoro polovina srpske dece ima poteškoće da se stepenicama popne da drugi sprat, a sve to zahvaljući nedostatku fizičke aktivnosti!

Foto: Promo/chess.edu.rs

Usled nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, gotovo polovina dece ima problem da se popne stepenicama do drugog sprata, pokazali su rezultati istraživačko-edukativnog projekta "Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje", koji je sproveo Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Alarmantni trendovi načina ishrane i nivoa fizičke aktivnosti školaraca, koji su ispitivani na teriroriji čitave Srbije, ukazuju na potencijalno veliki rizik obolevanja od hipertenzije, dijabetesa, bolesti srca i krvotoka i različitih vrsta karcinoma u odraslom dobu, piše u saopštenju.

Svega trećina dece konzumira dovoljne količine mleka i mlečnih proizvoda, 15 odsto pretežno jede masnu hranu, a više 60 odsto nema nikakve redovne fizičke aktivnosti, navodi Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke.

Ključni momenat za promenu ovih trendova je u menjanju izvora informisanja, kao i u uticanju na formiranje ispravnih navika u ishrani i fizičkoj aktivnosti u ranom dobu, smatraju u toj organizaciji.

Svako dete treba da ima 60 i više minuta umereno intenzivne fizičke aktivnosti svakog dana u nedelji u vidu sporta, rekreacije, odlaska do škole ili igre, zaključeno je u saopštenju.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.