S VITAMINOM D MANJE PRELOMA

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012, 03:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S VITAMINOM D MANJE PRELOMA

BOSTON - Devojčice koje uzimaju veće količine D vitamina su pod upola manjim rizikom od tzv. stresnih fraktura, nego one koje ga nedovoljno uzimaju.

BOSTON - Devojčice koje uzimaju veće količine D vitamina su pod upola manjim rizikom od tzv. stresnih fraktura, nego one koje ga nedovoljno uzimaju.

Američka studija obavljena ukazuje da su stresne frakture male napukline kostiju, koje najčešće doživljavaju osobe koje se bave napornijim fizičkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << aktivnostima, kao što su trčanje ili gimnastika, izveštava Rojters.

Ove povrede predstavljaju naročito veliku opasnost za devojčice tinejdžerskog doba jer snaga kostiju u tom godinama je u vezi sa sklonošću osteoporozi i ozbiljnijim povredama u kasnijem životu.

D vitamina prirodno ima u masnoj ribi, ali se često dodaje i mlečnim proizvodima, kao što su mleko i jogurt. S obzirom da nije uvek lako konzumirati ga dovoljno iz hrane, stručnjaci savetuju da se uzima i kao dodatak ishrani.

Stručnjaci Dečje bolnice u Bostonu su se pitali da li bi ishrana bogata kalcijumom, obilna u mlečnim proizvodima, mogla da štiti od stresnih fraktura, ali se ispostavilo da je tu od pomoći D vitamin, a ne kalcijum.

Ovom studijom je bilo obuhvaćeno 7.000 od devet do 15 godina, čija je ishrana, uključujući uzimanje dijetetskih suplemenata, praćena između 1996. i 2001. godine. Tako je utvrđen i njihov prosečan dnevni unos D vitamina.

Svega je ispod četiri odsto ispitanica između 1997. i 2004. doživelo stresne frakture, a znatno veći rizik od tih povreda uočen je kod onih koje su svakog dana bar jedan sat upražnjavale neku intenzivnu fizičku aktivnost.

Pri tom su one koje su konzumirale najviše D vitamina, upola manje doživljavale stresne frakture nego ispitanice koje su konzumirale najmanje tog vitamina.

Takođe je utvrđeno da je onim ispitanicama koje unose najmanje D vitamina, potrebno duže vreme da se oporave.

Američki Medicinski institut preporučuje da i deca i odrasli svakog dana konzumiraju 600 IU (međunarodnih jedinica) D vitamina.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Manje fraktura uz vitamin D

Izvor: B92, 07.Mar.2012

Devojčice koje konzumiraju veće količine D vitamina su pod upola manjim rizikom od tzv. "stresnih fraktura", nego one koje ga nedovoljno unose, ukazuje jedna američka studija obavljena na širokom uzorku...Stresne frakture su male napukline kostiju, koje najčešće doživljavaju osobe koje se bave...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.