Reči mogu da prouzrukuju fizičku bol

Izvor: S media, 04.Apr.2010, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reči mogu da prouzrukuju fizičku bol

Ukoliko govorite o nečemu što vas boli možete samo da povećate intenzitet fizičkog bola, tvrde nemački naučnici.

Upozorenja poput onih "ovo mi moglo malo zaboleti“ ili "osetićete bol na trenutak“ mogu biti samo kontraproduktvna i u suštini samo mogu da povećaju nelagodu.

Nedavno sprovedena studija pokazala je da neke reči kao što su na primer "muči me“, "mori me" ili "iscrpljuje me“ stimulišu područje mozga zaduženo za bol, pa čak i u situacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kada vas u stvari ništa ne boli.

Takođe, naučnici sa Univerziteta Jena u Nemačkoj tvrde da i sam razgovor o bolu s lekarom može pogoršati intenzitet fizičke boli koju osećate.

"Moguće je da razgovori intenziviraju aktivnosti bola u određenom delu mozga i samim tim, naravno, povećava se osećaj boli“, kazala je naučnica Maria Rihter sa Univerziteta Jena.

Izvor: sarajevo-x.com

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.