Rak pluća - podmukli ubica broj jedan u Srbiji

Izvor: Mondo, 07.Jul.2019, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak pluća - podmukli ubica broj jedan u Srbiji

Najčešća i najsmrtonosnija maligna bolest u Srbiji je rak pluća. Svake godine od ovog karcinoma oboli oko osam hiljada ljudi.

Zna se da je pušenje glavni faktor rizika za nastanak raka pluća, a u Srbiji puši svaki treći odrasli stanovnik. Gost Jutarnjeg dnevnika RTS, docent dr Milan Savić, zamenik direktora Klinike za grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, napominje da pušenje jeste najveći krivac, ali da se mora pomenuti i aerozagađenje, kao i nasledni faktor koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dovode do nastanka ovog masavnog ubice broj jedan kod muškaraca, a sve češće i kod žena.

"Pre petnaestak godina kada sam počinjao da radim uglavnom su bili muškarci. Međutim, sve veći broj žena puši, a procenat muškaraca pušača je konstantan, tako da je sada trend da se taj odnos između muškaraca i žena ujednačava. Očekuje se da će za desetak godina proporcija biti jedan na prema jedan", kaže doktor Savić.

Pročitajte: Kada su mi rekli da imam rak…

Većinu pacijenata obolelih od raka pluća čine ljudi u šestoj, sedmoj i osmoj deceniji, mada se poslednjih godina starosna granica sve više spušta na mlađe uzraste koji oboljevaju od ove podmukle bolesti.

Rak pluća jeste veoma podmukla bolest jer često ne daje nikakve simptome. Međutim, postoje upozorenja koja nikako ne smemo da ignorišemo. Doktor Savić navodi da postoje neke skrining metode koje još uvek nemaju dokazanu uspešnost, ali da ne bi bilo na odmet da se i u Srbiji uvede niskobazni skener za pregled, pre svega, dugogodišnjih pušača, jer bi onda hirurška opcija, koja je najbolja metoda za eliminaciju ove bolesti, bila mnogo efikasnija.

"Obično se radi o pacijentima koji su dugogodišnji pušači koji imaju hronični bronhitis, ali svaka promena u intenzitetu kašlja, u dinamici kašlja, neke nove tegobe, moraju biti upozorenje. Kašalj je i simptom i znak i nekih drugih bolesti, ali ukoliko ima sukrvice u ispljuvku, ukoliko ima bolova i probadanja prilikom kašlja, bolova u ramenu, neophodno je javiti se lekaru", naglašava gost Jutarnjeg dnevnika.

Rano otkrivanje raka pluća od presudnog je značaja, jer kako kaže doktor Savić, lekari uspevaju da hirurški intervenišu kod svega 25 odsto pacijena, s obzirom da hirurgija pomaže samo kada se pacijent javi u prvom ili drugom stadijumu bolesti.

"Međutim, treba reći da je danas savremenim terapijskim metodama, kao što su hemio terapija, biološka terapija i imuno terapija, moguće prevođenje pacijenta iz višeg stadijuma u niži, čime postaju kandidati za hiruršku intervenciju i bolje preživljavanje", naglašava doktor.

Video asistirana torakoskopska hirurgija se u svetu koristi već više od 25 godina. I kod nas se unazad par godina počelo sa tom minimalno invazivnom procedurom, koja je pandan laporaskopskoj hirurgiji.

"Sada je trend da se i terapijske i dijagnostičke procedure rade kroz jedan rez od tri centimetra. Velika je prednost što se pacijent veoma brzo oporavlja, bolji je kozmetski efekat, a rezultati u radikalnom lečenju bolesti karcinoma u početnim stadijumima apsolutno su uporedivi sa rezultatima otvorene hirurgije. Čak ima radova koji govore da pacijenti koji se operišu video asistiranom procedurom imaju bolje rezultate preživljavanja na trogodišnjem nivou", navodi docent dr Milan Savić.

ALARMANTNO: Rak pluća odnosi po život svaka dva sata

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.