Izvor: Story, 11.Mar.2015, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rade Šerbedžija i Saša Lošić u performansu Sećaš li se Španije

Udruženje Španski borci, uz podršku Doma omladine Beograda, organizuje skup i umetničko veče posvećeno sećanju na sve borce protiv fašizma pre, tokom i nakon Španskog građanskog rata. Program će obogatiti i poznati muzičari...

Učesnici ovog skupa su: Milo Petrović, Rade Šerbedžija, Lara Janković, Saša Lošić, Vokalni ansambl Musica Viva, Radivoj Knežević, Marko Fernandez i drugi. Program se sastoji iz tri dela: >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << govornog, filmskog i poetsko-muzičkog. Ulaz je slobodan.

Program ¡No pasaran! Sećaš li se Španije? posvećen je životu i delu Lazara Latinovića i Lazara Udovičkog, boraca protiv fašizma u španskoj republikanskoj vojsci i francuskom pokretu otpora, javnim radnicima u posleratnoj Jugoslaviji i dugogodišnjim aktivistima i rukovodiocima Udruženja jugoslovenskih dobrovoljaca Španske republikanske vojske 1936-1939. Sećajući se njih sećamo se i ostalih Španskih boraca, njihove borbe protiv fašizma i iskazane međunarodne solidarnosti.

Lazar Latinović je bio student ekonomije u Pragu kada je odlučio da ode u Španiju 1937. godine. Bio je učesnik više bitaka i zaradio je čin kapetana Republikanske vojske. U februaru 1939. godine se sa drugim borcima povlači u Francusku, gde prvo boravi u logorima i zatvorima, da bi se kasnije priključio fransuskom pokretu otpora. Jedno vreme je radio i na organizovanju antifašista u Švajcarskoj. Posle Drugog svetskog rata se vraća u Jugoslaviju gde nastavlja rad u diplomatskoj službi. Bio je poslednji predsednik Udruženja jugoslovenskih dobrovoljaca Španske republikanske vojske 1936-1939.

Lazar Udovički takođe kao student u Pragu polazi za Španiju 1937. godine. Iz Španije se povukao u februaru 1939. godine, da bi posle toga boravio u francuskim logorima do 1941. godine. Kao pripadnik francuskog pokreta otpora zarobljen je 1943. godine od strane Nemaca i do kraja rata će biti u logorima u Francuskoj i Nemačkoj. Po završetku Drugog svetskog rata se vraća u Jugoslaviju gde obavlja javne funkcije prvo na pokrajinskom, pa na republičkom nivou i na kraju kao diplomata i ambasador. Bio je dugogodišnji sekretar Udruženja jugoslovenskih dobrovoljaca Španske republikanske vojske 1936-1939.

O životu i radu dva Lazara će govoriti Milo Petrović, Predsednik Udruženja Španski borci 1936-1939 i osoba koja ih je obojicu dobro poznavala. Biće pročitane poruke njihovih prijatelja iz Španije Dolores Cabra Loredo, generalne sekretarke Udruženja Arhiv rata i iznanstva iz Madrida i Josepa Fernandez Trabala, direktora istorijskih fondova Nacionalnog arhiva Katalonije, u kojima će, pored ostalog, evocirati svoja sećanja na njih.

U drugom segmentu skupa biće predstavljen video esej Ivana Mandića pod nazivom Španija njihove mladosti, u kom ćemo imati priliku da vidimo i da se podsetimo nekih trenutaka iz Španskog građanskog rata, ali i da čujemo kako su se Latinović i Udovički sećali svog boravka u Španiji.

Skup je obogaćen poetsko-muzičkim programom u kom će učestvovati: Rade Šerbedžija, Lara Janković, Saša Lošić, vokalni ansambl Musica Viva pod upravom Marite Topić i Radivoj Knežević uz pratnju na gitari Marka Fernandeza.

Tokom skupa biće izložen i deo panoa sa izložbe No Pasaran koja je održana u Arhivu Srbije od oktobra do decembra 2011. godine.

Nastavak na Story...






Povezane vesti

Rade Šerbedžija i Saša Lošić u performansu Sećaš li se Španije

Izvor: Story, 11.Mar.2015

Udruženje Španski borci, uz podršku Doma omladine Beograda, organizuje skup i umetničko veče posvećeno sećanju na sve borce protiv fašizma pre, tokom i nakon Španskog građanskog rata. Program će obogatiti i poznati umetnici....Učesnici ovog skupa su: Milo Petrović, Rade Šerbedžija, Lara...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.