Principi zbog kojih nikad nećete ostareti

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Principi zbog kojih nikad nećete ostareti

Niko ne može zaustaviti starenje, ali to ne znači da moramo ostareti. Važno je usvojiti stav dugovečnosti, koji uključuje pozitivan pogled na život i na samo starenje.

Kao prvo, ne brinite oko dugovečnosti ili kratkovečnosti vaših predaka. Iako je to jedan od faktora koji utiču na dužinu vašeg života, ne zaboravite da je to samo jedan od mnoštva faktora. Osim toga nije sve ni u godinama – i mladi ljudi znaju da deluju staro jer se fizički i mentalno zapuštaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Dr. Stiven R. Kovi, autor knjige Sedam navika vrlo efikasnih ljudi, ističe važnost održavanja zdravlja mozga, stavova i fizičke kondicije. Ključno nije uspeti izbeći stres nego se naučiti dobro nositi s njim. A budući da mentalna sposobnost, baš kao i fizička, deluje na principu koristi ili izgubi, mozak mora biti svakodnevno aktivan. Bitne su, dakako, i harmonične veze s drugim ljudima koje pridonose opštem zdravlju uma i tela.

Tražite nešto novo – obrazujete se

Svakodnevno naučite nešto novo. Učenje stranih jezika je, na primer, vrlo dobra vežba za mozak.

Ako mozgu postavite nove izazove i dok starite duže će te održati memoriju i koncentraciju. Naravno, i bez da razmišljamo mozak neprestano radi, ali ako se navikne na jednolično obavljanje zadataka, radiće tek pojedina područja mozga.

Zamislite da angažujete trenera u teretani – on sasvim sigurno ne bi dopustio da celu nedelju, a kamoli godinu, vežbate iste delove tijela. Isto treba primeniti i na mozak.

Učite li nešto novo nateraćete mozak da radi drugačije nego obično. Uključite se, stoga, u rasprave o nekoj knjizi putem interneta, upišite tečaj sviranja ili ronjenja. Učite razne stvari i mozak će vam biti zahvalan.

Imajte ciljeve

Postavite sebi cilj. Zavisno od vaših interesa i sposobnosti, odredite razuman cilj. Na primer, da otputujete, učestvujete u takmičenju, igrate, upoznate nekog novog, napišete ili naslikate nešto...

Razvijte zdrav smisao za humor

Smeh i optimizam podstiču ispuštanje hemijskih spojeva koji pozitivno deluju na rad mozga, što istovremeno smanjuje nivo hormona stresa.

Pametno birajte hranu

Loša hrana nije samo loša za krvne žile. Ako je nešto loše delovaće loše na ceo organizam, uključujući i mozak. Određena hrana oštećuje arterije koje dovode krv u mozak, što može dovesti do moždanog udara. Dakle, ako jedete hranu koja je dobra za srce i krvne žile, ona će 'negovati' i vaš mozak.

Izvor: danas.hr

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.