Preminuo tvorac PDF-a i Photoshop-a

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 19.Apr.2021, 12:22

Preminuo tvorac PDF-a i Photoshop-a

U 81. godini je preminuo Čarls Čak Geške (Charles Chuck Geschke), saosnivač softverske kompanije Adobe i jedan od tvoraca Portable Document Format (PDF) tehnologije.

Geške je preminuo u petak, 16. aprila, a živio je u San Franciscu.

Ovo je veliki gubitak za celu Adobe zajednicu i tehnološku industriju, onima kojima je decenijama bio uzor i heroj„, napisao je direktor Adobea Šantanu Narajen u emailu upućenom radnicima ove kompanije.

Podsetio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << da je Geške zajedno sa Džonom Varnokom razvio jedan od ključnih softvera kojima su revolucionarno promenili način na koji ljudi stvaraju i komuniciraju.

Njihov prvi proizvod bio je Adobe PostScript, inovativna tehnologija kojom je omogućen radikalno novi način za štampanje teksta i fotografija na papiru i kojom je pokrenuta revolucija u izdavaštvu. Čak je u kompaniji stvorio neumoljiv nagon za inovacijama, što je za posledicu imalo nastanak softverskih izuma koji su doneli velike promene. Među njima su sveprisutni PDF, Acrobat, Illustrator, Premiere Pro i Photoshop„, napomenuo je direktor Adobea.

Nakon što je doktorirao na Univerzitetu Carnegie Mellon, počeo je da radi u Istraživačkom centru kompanije Xerox Palo Alto. Tu je upoznao Džona Varnoka, piše Mercury News. Po napuštanju ove firme 1982. osnovali su Adobe.

Bivši američki predsednik Barak Obama im je 2009. uručio Nacionalnu medalju za tehnologiju.

Geške je 1992. bio kidnapovan. Naime, kada je jednog jutra došao na posao dvojica muškaraca su ga odvela u Kaliforniju gde je bio zatočen četiri dana. Osumnjičeni su tražili otkupninu od 650.000 dolara. Policija ga je pronašla na mestu na kojem je bio zatočen, prenosi agencija Associated Press.

Izvor: nezavisne.com

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.