Preminuo Zoran Simjanović

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 11.Apr.2021, 21:30

Preminuo Zoran Simjanović

BEOGRAD – Srpski kompozitor Zoran Simjanović preminuo je u nedelju u 75. godini od posledica korona virusa, objavila je Jugoslovenska kinoteka na svom Fejsbuk profilu

Beogradski mediji navode da je Simjanović preminuo od posledica korona virusa, nakon što je protekle dve nedelje bio u bolnici.

Komponovao je muziku za poznate TV formate među kojima su serije i filmovi Grlom u jagode, Specijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << vaspitanje, Otac na službenom putu, Nacionalna klasa, Petrijin Venac, Tito i ja, Majstori, majstori, Balkan Ekspres, Maratonci trče počasni krug, Sabirni centar, Tajne vinove loze…

Komponovao je i muziku za poznatu špicu Dnevnika i Jutarnjeg programa RTS-a, i brojne kompozicije za reklamne sadržaje.

Rođen je u Beogradu, gde je završio Muzičku akademiju.

Šezdesetih godina počeo da svira u muzičkim sastavima „Siluete“ i „Elipse“.

Komponovanjem kreće da se bavi 1975. godine.

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, predavao je od 1993. do 1999. godine.

U periodu od 1965. do 1999. godine je izdao 24 muzička albuma.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su Nagrada Grada Beograda, Zlatna Mimoza, Kristalna prizma, dve Zlatne arene, Prva nagrada na festivalu u Monte Karlu 2003. za muziku u filmu Sjaj u očima, nagrada „Darko Kraljić“ za životno delo u muzičkom stvaralaštvu.

Poslednju nagradu, Zoran Simjanović dobio je za životno delo, odlukom Saveta Međunarodnog festivala humora i satire Zlatna kaciga, koji već 29 godina organizuje Kulturni centar Kruševca.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.