Preminuo Larry Tesler, čovek koji je osmislio „cut, copy i paste“ opcije

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 20.Feb.2020, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Larry Tesler, čovek koji je osmislio „cut, copy i paste“ opcije

Tesler je karijeru započeo ranih 60-ih u Silicijumskoj dolini, kada kompjuteri nisu bili dostupni svima. Zahvaljujući njegovoj inovaciji, opcija poput cut, copy i paste, kompjuteri su postali mnogo jednostavniji za korišćenje.

Kompanija Xerox, gde je Tesler proveo deo svoje karijere, odala mu je počast: „Izumitelj opcija cut/copy & paste, find & replace i još mnogo toga nekada je radio u Xeroxu„, napisala je kompanija Xerox na svom >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Twitter profilu: „Vaš radni dan je mnogo lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama„.

Tesler je rođen u Bronksu, 1945. godine, a studirao je na Univerzitetu Standford u Kaliforniji. Nakon što je diplomirao specijalizovao se za dizajn korisničkog interfejsa, odnosno da računarske sisteme učini jednostavnije za korisnike. Tokom duge karijere radio je za brojne velike tehnološke kompanije. Između ostalog, radio je u Apple-u, Amazon-u i Yahoo-u.

Nakon što je osmislio cut, copy i paste objasnio je kako je inspiraciju za to dobio od starih metoda koje su ljudi koristili kada su pravili kolaže. Izrezali bi komad papira, ili ga precrtali, a zatim zalepili na drugu površinu.

Izvor: BBC

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREMINUO ČOVEK KOJI JE IZUMEO CUT, COPY I PASTE "Vaš posao je danas lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama"

Izvor: Blic, 20.Feb.2020

Pionir kompjuterske tehnologije Leri Tesler, tvorac komandi "cut", "copy" i "paste" (iseci, kopiraj, nalepi), umro je u 74. godini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.