Posle ovoga ćete kafu voleti još više!

Izvor: Mondo, 24.Jun.2019, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle ovoga ćete kafu voleti još više!

Ne samo što kafa može da vam pomogne da se razbudite, već može i da vam pomogne da smršate.

Zar ne bi bilo divno da možete da uživate u svom omiljenom napitku i da mršavite? Izgleda da i možete.

Naučnici sa Univerziteta u Notignamu su otkrili da konzumiranje kafe stimuliše "braon masti".

Reč je o mastima koje generišu toplotu, a tek relativno nedavno, 2009. godine, otkriveno je da te masti postoje i kod odraslih – do tada se mislilo da ih imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << samo bebe.

Radeći studiju na miševima, naučnici su utvrdili da što je niža temperatura, to miševi proizvode više braon masti. A isto je kasnije otkriveno i kod odraslih ljudi...

Elem, što više braon masti imate, to je bolja osetljivost na insulin, što znači i da su manje šanse za nakupljanje masti na stomaku.

Zahvaljujući tom novom otkriću, naučnici veruju da kafa može da pomogne u mršavljenju, tako što će stimulisati rezerve braon masti, ubrzavajući sagorevanje kalorija.

"Braon masti rade na drugačiji način od ostalih masti i proizvode toplotu sagorevajući šećer i masti, često kao odgovor na hladnoću", objašnjava profesor Majkl Sajmonds. "Povećanje aktivnosti ovih masti poboljšava kontrolu šećera u krvi, ali i poboljšava nivo lipida i brže sagoreva kalorija, ubrzavajući mršavljenje".

Iako su definitivno utvrdili da kafa zagreva braon masti, naučnici još uvek nisu sigurni kako i zašto – da li to radi kofein ili neka druga supstanca?

U narednom periodu, tim će sprovesti istu studiju sa kofeinskim suplementima, da bi utvrdili da li će rezultati biti isti.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.