Policajci u školama: Šta će sve učiti našu decu

Izvor: Mondo, 27.Avg.2017, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci u školama: Šta će sve učiti našu decu

Od 1. septembra, jednom mesečno, policajci će biti u ulozi nastavnika u školama u Srbiji.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Od ove školske godine učenici četvrtih i šestih razreda jednom mesečno slušaće predavanje o bezbednosti saobraćaja, nasilju, zloupotrebama droga i alkohola, što će, ocenjuje direktor policije Vladimir Rebić, pozitivno uticati na oblikovanje njihove svesti o tim pitanjima.

Rebić je za RTS rekao da će nastavu izvoditi penzionisani >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << policajci, a njih 130 je tokom juna i jula prošlo edukaciju.

Jedan od prioriteta MUP-a je, kaže direktor policije, bezbednost dece, pa su se prethodnih godina preduzimale preventivne aktivnosti, a ove godine se otišlo korak dalje, i na inicijativu ministra unutrašnjih polsova, Nebojše Stefanovica, potpisan je protokol sa Ministarstvom prosvete.

"Taj protokol omogućava sprovođenje projekta u kojem ćemo od 1. septembra, jednom mesečno, na času odeljenskih starešina, u osam različitih nastavnih jedinica kod učenicika četvrtih i šestih razreda pokušati da promenimo svest po pitanju bezbednosti saobraćaja".

Osim o saobraćaju, kaže Rebić, deca će slušati i o nasilju, zloupotrebi droga i alkohola, zaštiti protiv trgovine ljudima, o prirodnim nepogodama, požarima i poplavama.

Brojne su druge aktivnosti, podsetio je, kojima se policija svake školske godine bavi.

"Svakog septembra pa tako i prošlog, u školama smo sproveli akciju koja je podrazumevala edukaciju 35.000 đaka prvaka, kojima je održano preko 1.200 predavanja kojima želimo da deci usadimo osnovne principe što se tiče kretanja od škole do kuće", rekao je Rebić.

On je podsetio i na majsko-junsko akciju koja je podrazumevala oko 280 predavanja učenicima završnih razredima srednjih škola o tome kako se bezbedno ponašati tokom maturske večeri.

MUP, kaže Rebić, u saradnji sa Ministarstvom prosvete vrši preventivnu kontrolu autobusa i vozača koji voze đake na ekskurziju, pa je, prema njegovim rečima, u toku prošle školske godine pregledano bližu 16.000 autobusa, a pregledana je i tehnička ispravnost vozila i psihofizičko stanje vozača.

"Isključeno je 11 autobusa i osam vozača koji su ili bili pod dejstvom alkohola ili nisu imali dovoljno sna", istakao je.

Da li vam se dopada ideja da policajci budu u ulozi nastavnika? Pišite nam u komentarima...

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.