Pola veka od prvog leta žene u svemir

Izvor: Politika, 15.Jun.2013, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola veka od prvog leta žene u svemir

Na današnji dan pre 50 godina, Ruskinja Valentina Tereškova poletela u orbitu oko Zemlje u kosmičkom brodu „Vastok 6”

Na današnji dan pre pola veka, Ruskinja Valentina Tereškova postala je prva žena kosmonaut, poletevši u orbitu oko Zemlje kosmičkim brodom „Vastok 6”. Kao šesti sovjetski kosmonaut, ona je, 16. juna 1963. godine, obletela Zemlju, podseća Tanjug.

Poletela je sa kosmodroma „Bajkonur”, a spustila se posle nešto manje od tri dana, 19. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << juna. Let Tereškove bio je riskantan već i samim tim što nije bilo jasnijih predstava o mogućim posledicama za organizam prilikom takve misije. Ona je tek mnogo godina kasnije odala tajnu da je vrlo strahovala od leta i da je prilikom sletanja upala u jezero. Kabina je bila toliko uska da se Tereškova u skafanderu jedva pomerala. Let se umalo nije završio tragično, jer se umesto prizemljenja brod usmeravao u suprotnom smeru. Tereškova je na vreme obavestila stručnjake na zemlji i oni su grešku ispravili.

Službeno, 2000. godine u Londonu, a prethodno u mnogim prilikama neslužbeno, proglašena je ženom 20. veka. Jedan krater na Mesecu poneo je njeno ime. Ona je i počasni građanin Jaroslavlja u kojem je rođena 6. marta 1937, kao i u nekoliko drugih gradova, uglavnom ruskih. Sa 17 godina, kada joj je posle majke preminuo i otac, bila je primorana da napusti redovno školovanje a radeći u tekstilnoj fabrici u Jaroslavlju pomagala je porodici. Školovala se uz rad, završila Politehničku akademiju, i konačno doktorirala mašinstvo 1977. godine.

Pre leta u svemir imala je više od 150 skokova padobranom, ostvarenih uglavnom u padobranskom klubu koji je još 1959. osnovala pri fabrici u kojoj je radila. Kao jedna od 400 devojaka konkurisala je 1962. godine za obuku u „Zvezdanom gradu”, ušla je u uži izbor od samo pet pripadnica prvog ženskog odreda. Tokom višemesečne obuke za kosmonauta naučila je i da pilotira avionima.

Udala se godinu dana posle istorijskog leta u svemir, ima kćerku koja se posvetila medicini. Tereškova je dvadesetak godina bila predsednica Komiteta sovjetskih žena, članica Centralnog komiteta sovjetske Komunističke partije. Ponela je zvanje heroja Sovjetskog Saveza i ima čin pukovnika u penziji.

Valentina, čije ime su kasnije poneli milioni devojčica širom sveta, a veliki broj i u bivšoj Jugoslaviji, u penziji je već deceniju i po. Za 70. rođendan, 2007. godine, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu napomenula je da joj je najveća želja „da poleti na Mars” – čak i kad bi znala da bi to bio let u samo jednom smeru. To je, kako javljaju ruski mediji, ponovila i pre nekoliko dana na konferenciji za novinare u „Zvezdanom gradu”, povodom pola veka od istorijskog leta.

-----------------------------------------------------------

Prva Amerikanka u svemiru 1983. godine

Seli Rajd prva je Amerikanka koja je poletela u svemir, u letelici „Čelindžer”, 18. jula 1983. godine. Po obrazovanju fizičar, Rajdova se na oglas američke svemirske agencije NASA javila 1977. godine. Tada je prvi put NASA prihvatala prijave civila, pa i žena. Rajdova je bila i najmlađi američki astronaut u svemiru.

Inače, u svemir je do sada putovalo više od 50 žena, a dve su bile i kapetani misija.

objavljeno: 26.06.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

16. juni: Tereškova, Annan, ...

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jun.2013, 06:02

16. juni (lipanj) je stotinu šezdeset sedmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 198 dana. 1963. – Sovjetska kosmonautkinja, Valentina Tereškova bila je prva žena koja je poletjela u orbitu, svemirskom letjelicom Vastok 6. 1977. – Sovjetski lider Leonid...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Pola veka od Valentininog leta

Izvor: Blic, 16.Jun.2013

Valentina Terješkova, ruska kosmonautkinja, pre tačno 50 godina postala je prva žena koja je poletela u svemir. Ona je 16. juna 1963. godine poletela u svemir brodom „Vastok 6“ i postala ne samo sovjetski, već i svetski simbol osvajanja svemira. ..Let koji je trajao gotovo tri dana započet je...

Nastavak na Blic...

Jubilej leta „Čajke“

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2013

16.06.2013. -..71 sat nasamo sa zvezdama, 48 krugova oko Zemlje. Valentina Tereškova – prva žena kosmonaut poletela je u orbitu 16. juna 1963 godine. Pred poluvekovni jubilej „Čajka“ (galeb), prva svemirska dama, počela je da govori o nekim detaljima svoje odiseje...Tačno pre 50 godina iz...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.