Pojavio se lažni portal „Južnih vesti“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 25.Feb.2021, 15:14

Pojavio se lažni portal „Južnih vesti“

Nije reč samo o plagiranju, napadima i pokušajima diskreditacije, već o direktnom ugrožavanju javnosti koju dezinformišu i realnoj opasnosti za sve kredibilne medije za koje je profesionalno novinarstvo jedino novinarstvo

„Početkom februara se pojavio lažni sajt „Južnih vesti“.

www.južnevesti.info je plagijat pravih ‘Južnih vesti’ koji je zloupotrebio ime, logo, dizajn i boje u pokušaju da što više podsećaju na pravu verziju našeg medija. Sajt je registrovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << firma čiji je vlasnik osnovao i gasio brojne firme i udruženja, a o čemu možete detaljno da čitate na pravom portalu ‘Južnih vesti’ ‘Lažni sajt „Južnih vesti“ – još jedan način za obračunavanje sa profesionalnim medijima'“.

Oni tvrde da nije prvi, ni poslednji put da se “Južne vesti” suočavaju sa pokušajima diskreditacije ili pretnjama, ali ovog puta je reč o nečemu što smatraju da prevazilazi tu situaciju.

U identičnoj situaciji se našao i ‘Ozon Press’ iza čijeg plagijata stoje isti akteri i firme, a imamo informacije da je slična stvar pokušana sa portalom ‘Kossev’, Televizijom ‘Laser’ iz Svrljiga, a verujemo da ima još takvih primera. ‘Južne vesti’ će vrlo brzo pokrenuti pravne i tehničke mehanizme da se sa time izbore. Pre svega, želimo da vas upoznamo sa još jednim u nizu alata i mehanizama koji na veoma perfidan način može da dovede do diskreditacije i nevidljivog ‘preuzimanja’ i ono malo preostalih kredibilnih medija.

Kažu da još uvek nisu sigurni koji su primarni motivi, politički ili isključivo finansijski, odnosno da li je ovo alat iza koga stoji vladajuća stranka ili je reč o potencijalnoj materijalnoj koristi koja se može ostvariti od ucene i sl.

Šta god da je suštinski motiv ovih ljudi ( za koje smo pouzdano utvrdili da imaju destine medijskih i preduzeća različitih delatnosti), jasno je da problem prevazilazi jedan medij. Nije reč samo o plagiranju, napadima i pokušajima diskreditacije, već o direktnom ugrožavanju javnosti koju dezinformišu i realnoj opasnosti za sve kredibilne medije za koje je profesionalno novinarstvo jedino novinarstvo.

Partnerske medije upozoravaju da kada prenose informacije obrate pažnju da li su izvor “Južne vesti” ili lažni sajt koji se isto zove, a izgled takođe može da ih dovede u zabludu,“ piše u saopštenju Južnih vesti.

Izvor: NUNS

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.