Podigli tužbe protiv Mete i OpenAI zbog kršenja autorskih prava

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 10.Jul.2023, 22:19

Podigli tužbe protiv Mete i OpenAI zbog kršenja autorskih prava

Komičarka Sarah Silverman podigla je s autorima Rihardom Kadreyem i Christopherom Goldenom tužbu protiv Metaplatformsa i OpenAI-ja, tvrdeći da su neovlašćeno koristili njihov sadržaj za jezičku obuku veštačke inteligencije.

Sadržaj je bio zaštićen autorskim pravima, a Meta i OpenAI koristili su ga za obuku robota za chat, u grupnoj tužbi, podnetoj u petak na saveznom sudu u San Franciscu.

Meta i OpenAI nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentarišu tužbu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << />
Tužioci naglašavaju pravne rizike s kojima se suočavaju inženjeri pri upotrebi sadržaja zaštićenog autorskim pravima u razvoju chatbotova za korisničke usluge.

Silverman, Kadrey i Golden tvrde da su Meta i OpenAI neovlašćeno koristili njihove knjige za razvoj „velikih jezičnih modela“, koje inženjeri predstavljaju kao moćan alat za automatizaciju zadataka repliciranjem ljudskog razgovora.

U tužbi protiv Mete autori tvrde da su anonimno otkriveni podaci o poslovanju kompanija sa veštačkom inteligencijom pokazali da je njihov rad korišćen bez dozvole.

U tužbi protiv OpenAI-ja pozivaju se na sažetke vlastitog rada koje je generisao ChatGPT, tvrdeći da pokazuju da je chatbot učio baš na njihovom sadržaju, zaštićenom autorskim pravima.

Neke su pojedinosti u sažecima pogrešne, ali ipak pokazuju da ChatGPT „u skupu podatka za obuku zadržava znanje iz konkretnih radova„, navodi se u tužbi.

U ime vlasnika autorskih prava u SAD-u čiji je rad navodno neovlašćeno korišćen, tužioci traže novčanu odštetu, ne precizirajući iznos.

Izvor: Zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.