Pirs Brosnan u akciji u Maršala Birjuzova

Izvor: Politika, 16.Jun.2013, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirs Brosnan u akciji u Maršala Birjuzova

Tokom vikenda, ekipa trilera „Novembarski čovek” u centru Beograda snimala akcione, kaskaderske i scene s vatrenim oružjem

Posle Dorćola, Vračara i Kalemegdana, ekipa akciono-političkog trilera „Novembarski čovek” snimala je proteklog vikenda u centru Beograda – u Ulici Maršala Birjuzova. Stanari ovog dela grada mogli su sa svojih prozora ekskluzivno da posmatraju slavnog britanskog glumca Pirsa Brosnana u akciji – kako istrčava iz garaže na Obilićevom vencu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << snimajući scene obračuna vatrenim oružjem.

Moglo je da se vidi i kako izgleda snimanje akcionog filma: dolazak ekipe, tehničke pripreme, gužva, statisti, uvežbavanje scena, potom snimanje sudara automobila i pucanja. I, s vremena na vreme, primetna nervoza ako sve ne štima iz prve ruke. Sve praćeno razgovorom na engleskom jeziku s dominantnim britanskim akcentom.

Obilićev venac bio je pun: šleperi, kamioni za prevoz autostakala, ketering, glumci, snimatelji, vozila za specijalne efekte, hitna pomoć... Kamere su bile postavljene čak i na zidove zgrada ali i na komšijske terase – kako bi scene koje se odvijaju unutar garaže bile obuhvaćene iz svih uglova.

Nekoliko dana ranije,žitelji Ulice Maršala Birjuzova i okoline upozoreni su da će se 15. i 16. junabaš u njihovoj ulici snimati akcione i kaskaderske scene. Ulica je bila zatvorena za saobraćaj, delimično i za pešake. Ulaz u skoro svaku zgradu vrveo je od obezbeđenja, zarad ekipe, ali i komšiluka. Jer, kako nam je rečeno, ono što je tu snimano zaista može da se vidi samo na filmu a da ne bude i opasno.

Ulica Maršala Birjuzova ali i Obilićev venac bili su puni opreme i filmskih radnika (Foto D. Ćirkov)

U pauzi snimanja Pirs Brosnan je prošetao okolnim ulicama bez ličnog obezbeđenja. Kažu, bilo mu je ponuđeno ali ga je odbio. Što, međutim nije bio slučaj sa željom zaposlenih u Parking servisu da se slikaju s njim. To je odmah prihvatio.

Oni koji su bili zainteresovani i strpljivi, mogli su da zaključe jedno – deluje glamurozno ali je, u stvari, veoma naporno. Pripreme za snimanje jednog kadra od nekoliko sekundi traju i po pola sata, da ne pominjemo ponavljanje i snimanje nekoliko dublova ako reditelj Rodžer Donaldson nije zadovoljan. Tako je tokom dva dana snimljen možda samo minut celog filma.

Iako je razgovor s bilo kojim članom ekipe filma bio zabranjen, kao i fotografisanje, naša kamera zabeležila je deo atmosfere.

Podsetimo, radnja filma delom se odvija u Moskvi, koju za potrebe ovog trilera„glumi” naš glavni grad. Sve se vrti oko ubistva – agenti CIA lišavaju života predsednika Rusije, kojeg igra Lazar Ristovski, dok Pirs Brosnan, nekadašnji Džejms Bond, tumači ulogu jednog od agenata. Premijera filma zakazana je za novembar 2014. godine.

M. D.

objavljeno: 17.06.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.