Pazi, na ovo možeš i ti da se navučeš

Izvor: Mondo, 27.Jun.2015, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pazi, na ovo možeš i ti da se navučeš

Ova zabava nije samo za zavisinike od adrenalina, sve je više poslovnih i porodičnih ljudi koji su se "navukli".

Jedan od najboljih načina da se iz gradske gužve pobegne u mir i tišinu prirode ili na aktivan odmor, jeste odlazak u kanjon Tare, gde je rafting sezona počela 1. maja i trajaće do kraja septembra.

Legenda kaže da je Bog stvarajući svet napravio kanjon Tare kao dokaz sopstvene grandioznosti i lepote. Mnogi su poželeli da je ukrote i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ukradu malo te harmonije, tek toliko za svoju dušu, ali ona je divlja, surova, neuhvatljivai, bistra i lepa. Jednom rečju - neponovljiva.

Ako niste znali, kanjon Tare je nakon Kolorada drugi po veličini u svetu.

Kako je sve počelo

Počeci raftinga javljaju se u SAD, nakon Drugog svetskog rata kada je tamošnje tržište bilo preplavljeno gumenim čamcima koji su se do tada upotrebljavali u vojne svrhe. Ti čamci počinju da se koriste za plovidbe lokalnim rekama radi njihovog istraživanja, ali i zabave. Nakon nekoliko decenija rafting se, kao oblik zabave i sporta, komercijalizovao i prširio na ostale kontinente, da bi osamdesetih godina prošlog veka stigao i u naše krajeve.

Zovu je suza Evrope, jer ovu tirkizno plavu lepoticu možete piti celim njenim tokom dok se probija kroz kanjon dužine 150 km, koga krasi raskošan kolorit bujnog listopadnog rastinja i četinara.

Splavarenje gumenim čamcem niz brojne brzake može parirati raftingu Koloradom ili rekom Zambezi, koje su u vrhu najopasnijih i najatraktvnijih svetskih reka.

Zato na rafting morate ići sa proverenim i obučenim skiperima, koji imaju IRF licencu (Međunarodne Rafting Federacije) za rafting međunarodnim vodama.

Osim raftinga Tarom, oni će vam organizovati i uzbudljiv džip safari kroz NP Sutjeska ili Durmitor. Biće vaši sigurni vodiči kroz poslednju prašumu Evrope - Perućicu, u kojoj je sakriven Skakavac, vodopad koji će vas ostaviti bez daha dok se pred vama obrušava sa stene visoke 75 metara.

Foto: rafting, reka, tara, čamac

Ništa manje grandiozan je i izlet do Trnovačkog jezera, koje ima oblik srca. Po želji, moguće je u šatorima prenoćiti kraj ove prirodne lepotice i u zoru videti nestvaran izlazak sunca.

Rafting niz Taru podrazumeva aktivno učešće svih u čamcu (od 8 do 10 osoba) koji prate upustva skipera. U borbi sa nepredvidljivom divljom rekom u timskoj plovidbi, svi moraju da se oslanjaju jedni na druge, što poboljšava komunikaciju i doprinosi boljem razumevanju članova tima.

"Skiperi određuju raspored sedenja u čamcu, jer se težina mora ravnomerno rasporediti. Pre svakog spusta turistima održe kratak kurs kako bi ih upoznali sa onim što ih čeka niz reku. Nakon davanja instrukcija kako se moraju držati u čamcu i slušati komande za veslanje, kreću u ludu avanturu. Deonica od Brštanovice do Šćepan polja duga 17 km je veoma atraktivna i sa najviše bukova", kaže za "Hotel Life", vlasnik kampa Highlander, Vjekoslav Ćalasan, koji je već duže od decenije domaćin onima koji žele da pobegnu sa gradskog asfalta, sjedine se sa prirodom, isključe iz biznis ludila, resetuju psihički i fizički, osete moć avanturističkog adrenalina u nezaboravnoj rafting avanturi.

Foto: Cvijeta Radović

Pored raftinga, ovde se dolazi i zbog dobre hrane, specijaliteta koji su karakteristični za ovaj kraj. Dobar zalogaj prija i pre i posle spusta, a naročito uveče, uz logorsku vatru i muziku, dok ne rešite da se odmorite od uzbudljivog dana u nekom od mnogobrojnih drvenih bungalova.

Dakle, spakujte pribor za ličnu higijenu, peškir, kupaći kostim, nekoliko majica, trenerku i nešto toplije garderobe, jer su noći kraj reke hladne, i pravac Foča (BiH) - Tara vas čeka.

Foto: Cvijeta Radović

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.