Padobranke oborile rekord u letećem zagrljaju

Izvor: Politika, 31.Jul.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Padobranke oborile rekord u letećem zagrljaju

Osamnaest žena iz 11 zemalja napravilo je do sada najveću formaciju na nebu iznad Srbije

Neustrašive dame iz šireg regiona oborile su prekjuče rekord na vojnom aerodromu „Batajnica”. Njih 18 iz 11 zemalja uspele su da se uhvate u slobodnom padu u do sada najveću formaciju žena letača na nebu Srbije, a i šire, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Osim žena iz naše zemlje, u manifestaciji nazvanoj „Žene za nebo bez granica” učestvovale su padobranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz još deset evropskih zemalja – Mađarske, Češke, Rumunije, Bugarske, Turske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Skok su izvele sa visine od 4.000 metara iz vojnog helikoptera „Mi-17”. Među njima je bila i zastavnik Radmila Đurić iz 63. padobranskog bataljona.

Provobitno je bilo planirano da se grupni skok izvede na sutrašnju slavu vazduhoplovaca Svetog Iliju i Dan avijacije i da u poduhvatu učestvuju 22 skakačice, ali su planovi kasnije promenjeni.

Da bi uspešno izvele ovaj skok, učesnice su od 21. jula, uz pomoć Vojske Srbije, imale svakodnevne treninge, na zemlji i u vazduhu. Za to vreme skočile su oko 30 puta, prenosi nam jedna od njih, Ana Vujičić (31), koja se padobranstvom bavi od 1997. godine i ima više od 500 skokova.

„Za grupne skokove najvažnija je stabilnost baze koju čine četiri devojke. Da bi se to postiglo, osim dobre fizičke pripremljenosti, neophodno je i dosta vežbe da bi se skakačice različitog iskustva što bolje uskladile, jer neke imaju tek nekoliko desetina skokova, a druge i više hiljada”, kaže Ana koja je učestvovala u prošlogodišnjem postavljanju državnog padobranskog rekorda u grupnim skokovima kada je na aerodromu „Lađevci” kod Kraljeva zajedno skočilo njih osam.

Padobranke skaču sa visine od oko 4.000 metara, posle čega se slobodnim padom spuštaju na oko 1.200 metara iznad Zemlje gde prave formaciju u kojoj moraju da ostanu najmanje pet sekundi.

Skok do otvaranja padobrana traje oko 50 sekundi, a za prizemljenje im je potrebno još oko pet minuta.

A. M. – M.G.

objavljeno: 01.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.