Ovo povećava šanse da zatrudnite

Izvor: Mondo, 03.Sep.2018, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo povećava šanse da zatrudnite

Možda ne bi trebalo da koristite lubrikant...

Ako vi i partner želite bebu i pokušavate da ostanete u drugom stanju, evo nekoliko stvari koje mogu da povećaju šanse za to.

Pratite ovulaciju

Tehnički, možete da zatrudnite bilo kada, sve dok dobijate menstruaciju, ali je plodnost najveća u danima ovulacije, što je kod većine žena 14. dana ciklusa (prvi dan ciklusa je dan kada dobijete menstruaciju).

Ginekolozi kažu da žene imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sedam dana mesečno kada su povećane šanse da ostanu u drugom stanju: pet dana pre ovulacije, na dan ovulacije i dan posle.

Dobra strana toga je i što nećete osećati obavezu da imate seks svakodnevno kako biste ostali u drugom stanju jer to može čak i negativno da utiče na vezu.

"Generalno preporučujem parovima koji žele bebu da odnose imaju svakog drugo dana, jer će jaje preživeti 72 sata nakon ovulacije, a sperma 48 sati nakon ejakulacije", kaže ginekolog Kristin Mesterson.

Ne koristite lubrikant

"Lubrikanti mogu da uspore spermatozoide zbog toga što su tako gusti, pa spermatozoidi sporije plivaju u tome", kaže ginekolog.

Ako baš ne možete da ga ne koristite, preporučuje da razgovarate sa stručnjakom koji će vam preporučiti lubrikant koji ima balansiran pH, pa neće umanjiti šanse za trudnoću.

Smanjite unos kofeina i alkohola

Ako želite da povećate šanse da ostanete u drugom stanju, definitivno bi bilo dobro da smanjite unos kofeina i alkohola. Takođe, bilo bi dobro da koristite i što manje lekova (osim, naravno, ako morate zbog nekog hroničnog stanja ili bolesti) jer sve to može da utiče na nivo hormona i da se odrazi na plodnost.

"Ne pijte više od dve šoljice kafe dnevno i obratite pažnju na to koliko unosite gaziranih napitaka, čokolade, energetskih napitaka, jer sve to sadrži i kofein. I preterana konzumacija alkohola se povezuje sa manjom plodnošću, da i ne pominjemo da snižava nivo estrogena, što loše utiče na ovulaciju", upozorava ginekolog.

Ne preterujte u vežbanju

Dok je, s jedne strane, održavanje normalne telesne težine važno za plodnost, s druge strane ne treba ni preterivati u vežbanju.

"Umereno vežbanje je dobro, ali intenzivni i naporni treninzi mogu da utiču na telesni indeks masti i na masti u telu. Ako nemate dovoljno masti, telo se bori i sprečava ovulaciju i začeće jer to nikako nisu dobri uslovi za začeće", kaže ginekolog.

Pokušajte da se ne izlažete stresu - previše

"Opusti se" i "desiće se samo od sebe" su dve stvari koje niko ne želi da čuje kada pokušava da ostane u drugom stanju. Ali, ponekad, smanjivanje stresa zaista može da pomogne.

Sudeći prema rečima Mastersonove, meditacija i druge tehnike smanjivanja stresa mogu dobro da utiču na plodnost jer hormon stresa inače utiče na hormone koji su važni za ovulaciju. Ona savetuje da praktikujete aktivnosti koje će vam pomoći da se opustite i relaksirate.

Takođe, preporučuje da na sve moguće načine održite seks zabavnim umesto da ga smatrate "poslom" koji morate da obavite da biste dobili bebu – jer i to može da pojača stres.

Ako pušite, prestanite

Nema potrebe da naglašavamo da pušenje nije dobro ni za čije zdravlje, a još manje za osobu ko pokušava da ostane u drugom stanju.

Mastersonova ističe da pušenje u godinama kada je žena sposobna za rađanje, bilo da je trudna ili ne, povećava rizik od rane menopauze i drastično povećava broj jaja koja se gube svakog meseca.

Dobro spavajte

"Kada se naruši cirkadijalni ritam, to može da utiče i na ciklus ovulacije. To često viđamo kod žena koje rade treću smenu ili često putuju", kaže ginekolog.

Dakle, ako je ikako moguće, pokušajte da ležete na vreme i da ustajete na vreme, a ako to nije moguće iz ovih ili onih razloga, barem pokušajte da spavate dovoljno, bez obzira na to u koliko sati ležete u krevet.

Spavanje je važno i za plodnost jer održava optimalne performanse tela, tako da bi svakako bilo dobro da pratite određeni obrazac i ne "zbunjujete" telo.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.