Ovo možda niste znali o koka-koli

Izvor: Mondo, 12.Mar.2017, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo možda niste znali o koka-koli

Na današnji dan, koka-kola je počela da se prodaje u staklenim flašicama. U to ime, donsimo vam nekoliko zanimljivosti o ovom piću.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Istorija brenda i kompanije Koka-Kola počinje u Noksvilu, u Džordžiji, kada se 1833. godine rodio Džon S. Pemberton, izumitelj tog gaziranog pića. Mladi Pemberton, diplomirani hemičar, je krenuo u Kolumbus gde je otvorio svoju radnju u kojoj je mogao da eksperimentiše i pravi nove proizvode, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << njegov najveći san je bio da stvori originalan proizvod.

Tako je 1885. godine osmislio tonik - "frenč vajn kola", veoma sličan današnjoj koka-koli. Vremenom je Pemberton iz tog pića izbacio alkohol, dodao druge biljne esencije i tako dobio novi sirup bez imena koji je, pre svega, lečio glavobolju.

Piće je bilo spremno, ali ne i javnost. Prve godine prodato je samo 25 galona sirupa, a Pemberton je potrošio više za reklamu nego što je zaradio od prodaje. Kako je već bio u poodmaklim godinama, počeo je da traži partnera da mu posao ne bi potpuno propao. Jedini koji je naslutio veliki potencijal koka-kole bio je Ejza G. Kendler, mlad i ambiciozan trgovac iz Atlante.

Posle Pembertonove smrti uspeo je da postane jedini vlasnik ovog pića. Kendler je otkupio čitavu opremu za proizvodnju napitaka i tajnu formulu za samo 1.200 dolara, plus 500 dolara koliko je dao za sahranu staroga apotekara.

Već 1890. godine napustio je sve ostale poslove kojima se bavio, da bi se u potpunosti posvetio uspehu napitka. Zajedno sa bratom i nekoliko prijatelja, 29. januara je osnovao The Coca-Cola Company.

Recept za koka-kolu jedna je od najčuvanijih tajni na svetu, a urbana legenda kaže da jedina dva živa stručnjaka koji znaju recept nikad ne putuju istim avionom...

Evo još nekoliko zanimljivosti o ovom piću:

Koka-kolu ne prodaju Kuba i Severna Koreja.

Ako se ubaci u vodu, limenka obične koka-kole tone, limenka dijetalne pluta.

Logo ovog pića prepoznaje, kako se procenjuje, 94 odsto svetske populacije.

Svake sekunde u svetu se popije 10.450 flašica nekog pića iz asortimana Koka-Kole (koka-kola, dijetalna koka-kola, fanta, sprajt).

Deda Mraz, jedan od zaštitnih znakova kompanije, prvi put se u kampanji pojavio 1931. godine.

Koka-kola je prvo bezalkoholno piće koje se 1985. godine našlo u svemiru.

Ali, koka-kola nije samo za piće, evo kako sve možete da je iskoristite:

Zagoreli tiganj možete da očistite ako u njega sipate koka-kolu i kratko prokuvate. Neće ostati nijedna mrlja.

Ako ste ofarbali kosu i dobili previše jaku boju, ispiranje koka-kolom će vam pomoći da posvetlite kosu.

Sipajte ovo gazirano piće u čajnik i ostavite da stoji jedan dan. Očistiće ga od kamenca i ostalih mrlja.

WC šolja biće čista ako je polijete koka-kolom.

Koka-kola vam može pomoći pri želudačanim tegobama, ali samo ako pijuckate vrlo male gutljaje.

Sud "o'ladio" Koka-Kolu, flaša joj sasvim običnaOvo se dešava kada prestanete da pijete gaziranoKoka-kola može da se napravi i kod kuće, stvarno

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.